Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ το καλοκαίρι τρώω ελαφριά, χωρίς πολλές μπεσαμέλ ή σάλτσες! Που και που όμως το ζητάει το οργανισμός το κατιτίς παραπάνω, έτσι και από χθες σκεφτόμουν και λιγουρευόμουν να φτιάξω ένα εύκολο αλλά με αρκετά λιπαρά φαγητό!
Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο ήθελα και απόλαυσα σήμερα ζεστό ζεστό κι ας έχει 36 βαθμούς θερμοκρασία έξω!!!



Ας δούμε τα υλικά!!
Για την σάλτσα κιμά:
.250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα , για να είναι λίγο πιο λιπαρός
.1 καρότο τριμμένο
.1 κρεμμύδι τριμμένο
.Μια σκελίδα σκόρδο τριμμένο
.Ντομάτα χυμό
.Λάδι λίγο ( 3 κ.σ.)
.Αλάτι
.Πιπέρι
.Μοσχοκάρυδο
.Κανέλλα τριμμένη
.Λίγο νερό ( ένα ποτήρι)

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και τον κιμά για ένα με δύο λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμμα ο κιμάς και ρίχνουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να βράσει και να πιεί τα πολλά νερά αλλά να μη μείνει εντελώς στεγνός !!

Βάζουμε τα λαζάνια μας να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά! Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Χρειάστηκα 12 φύλλα όσα είχε και η συσκευασία της Schar χωρίς γλουτένη.

Για την μπεσαμέλ:

Βάζουμε σε κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο , ρίχνουμε και δύο κουταλιές αλεύρι ή κορν Φλάουερ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ, και ανακατεύουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και κατεβάζουμε απ τη φωτιά.

Στρώνουμε σε ένα ταψί ( εγώ χρησιμοποίησα δύο στενόμακρες φόρμες που έπαιρναν ενάμιση λαζάνι στη στρώση ) λαζάνια, αφού πρώτα έχουμε αλείψει με λάδι και πασπαλίσει με φρυγανιά τριμμένη. Ρίχνουμε πάνω στη στρώση με λαζάνια την σάλτσα κιμά και βάζουμε άλλη μια στρώση λαζάνια. Πάλι κιμά και τέλος λαζάνια. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και τέλος πασπαλίζουμε τριμμένο κίτρινο τυρί!

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 35 λεπτά! Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο όταν έχει ροδίσει η επιφάνεια!

   




Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Έβαλα μπροστά να φτιάξω τυροπιτάκια γκουρού που είδα απ τη Μελαχροινή Δρίλη '' Τυροπιτακια κουρου πεντανοστιμααα!!Υλικα 250γρ γιαουρτι,250 γρ λιωμενο βουτυρο,400γρ αλευρι για ολες τις χρησεις,200γρ σιμιγδαλι ψιλο,1 φακ μπαικιν, 1 αυγο,1κγλυκου αλατι.Τα ανακατευουμε ολα μαζι η ζυμη δεν κολαει. '' ,αλλά είδα την ζύμη μπόλικη, κατάλληλη είπα για πάστα φλώρα είναι που δεν έχω κάνει και ποτέ!! Την μετέτρεψα λίγο για να γίνει γλυκιά βέβαια!!
Πήρα το τσέρκι κι έστησα λοιπόν τη ζύμη μου όμορφα κι ωραία, έβαλα και μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη κι απόλαυσα μια τάρτα τραγανή , νόστιμη και μυρωδάτη χάρη στο βούτυρο!!



ΥΛΙΚΑ :
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
200 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
200 γρ. καλαμποκάλευρο AKIS
1 φακ. μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
1 κ. γ. αλάτι
μισή κούπα ζάχαρη καστανή ( 100 γρ. περίπου)
αλεύρι μαλακό ( Schar mix b ή C gluten free ) όσο πάρει, περίπου μισό κιλό.
1 μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ότι γεύση μας αρέσει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Έλιωσα το βούτυρο χωρίς όμως να κάψει, το έριξα στο μπολ και έριξα το αυγό και τα ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη, έριξα και το γιαούρτι ανακατεύοντας σιγά σιγά και πρόσθεσα μαγιά, ζάχαρη, μπέικιν και αλεύρια και τέλος ζυμώνοντας με τα χέρια πλέον έριξα και το αλάτι. Φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή να μην κολλάει στα χέρια. Την άφησα να ξεκουραστεί λίγο μέχρι να χτυπήσω με το ραβδομπλέντερ την μαρμελάδα να γίνει ρευστή. Έστρωσα στο τσέρκι νούμερο 22 τα 2/3 της ζύμης μου πατώντας την ελαφρά με την παλάμη να ανοίξει και να καλύψει καλά και τα τοιχώματα σαν φύλλο. Έριξα πάνω στη ζύμη την μαρμελάδα και μετά έκανα χοντρό φύλλο την υπόλοιπη ζύμη, το οποίο άνοιξα ανάμεσα σε λαδόκολλες για να μη μου τρυπήσει και το έκοψα σε λωρίδες . Διακόσμησα την τάρτα μου με τις λωρίδες φύλλου και έβαλα στο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις ώσπου να ροδίσει, περίπου 40 λεπτά!  

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ-ΦΡΑΟΥΛΑ



Είναι αναμφίβολα το ωραιότερο παγωτό που έχω φτιάξει ως τώρα, αλλά κι ένα απ' τα καλύτερα που έχω φάει!!!!
Ήρθε το καλοκαιράκι!!! Και το καλοκαιράκι θέλει δροσερά και γλυκά πράγματα!!! Έτσι κι εγώ για καλωσόρισμα του έφτιαξα παγωτό!!! Ένα παγωτό χωρίς ζαχαρούχο γάλα ( το ότι το απεχθάνομαι μέσα στο παγωτό είναι γνωστό στην οικογένεια ;)  ) αλλά με μπόλικη γλύκα !!! Ένα παγωτό με ταιριαστές κι αγαπημένες γεύσεις, αυτή της σοκολάτας αλλά κι αυτή της φράουλας, που ακόμα είναι η εποχή της!
Αργότερα βέβαια, που φράουλες δεν θα υπάρχουν , έχω κάνει το κουμάντο μου και στον καταψύκτη μου υπάρχει μπόλικος πολτός από λιωμένες στο μπλέντερ φράουλες ;) Τον αποθηκεύω σε μπολ ανά μισό κιλό!
Πάμε να δούμε υλικά κι εκτέλεση!!



ΥΛΙΚΑ

700 ml φυτική κρέμα ( Adoro, Kretorre )
400 gr. Nutella
250 gr. πολτός από φράουλες
1 κουτ. σούπας κονιάκ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε τη φυτική κρέμα και χτυπάμε ώσπου να γίνει μια σφιχτή σαντιγύ.
Προσθέτουμε τη Nutella και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενσωματωθούν! Στο τέλος ρίχνουμε στο μείγμα και τον πολτό φράουλας και το κονιάκ και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Βάζουμε στην κατάψυξη για μια ώρα. Το βγάζουμε και χτυπάμε με το μίξερ για δύο λεπτά και ξαναβάζουμε κατάψυξη! Αυτό το κάνουμε 3 φορές κάθε μια ώρα και ο λόγος είναι για να μην γεμίσει κρυστάλλους το μείγμα μας! Βέβαια και ο λόγος που ρίξαμε το κονιάκ είναι ο ίδιος!
Αφήνουμε έπειτα στην κατάψυξη για λίγες ώρες να παγώσει καλά το μείγμα μας και σερβίρουμε με σιρόπι φράουλας ή γλυκό κουταλιού φράουλας!!



ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΧΑΛΒΑ, ΑΝΕΥ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ, ΑΝΕΥ ΖΑΧΑΡΗΣ

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, που καταλαβαίνει πως πολλά πράγματα απ' τα οποία έτρωγε του κάνουν ζημιά στον οργανισμό. Η ζάχαρη η κρυσταλλική είναι πια γνωστό στους περισσότερους ότι είναι ένα απ' τα πιο βλαβερά για την υγεία μας υλικά στην κουζίνας μας! Ευτυχώς που η φύση μας έχει δώσει τόσα άλλα φυσικά γλυκαντικά που θα ήταν καλό να τα χρησιμοποιούμε απ΄την αρχή της ζωής μας και όχι όταν φτάσουμε στην ανάγκη!
Για μένα η ανάγκη για κάτι γλυκό όμως δεν θα φύγει ποτέ! Άρχισα εδώ και ένα χρόνο (δυστυχώς άργησα να το κάνω ) να αντικαθιστώ την κρυσταλλική ζάχαρη με καστανή ή με μέλι όπου μπορώ , ότι πιο φυσικό και καλύτερο, αν είναι ανόθευτο!!
Σήμερα λοιπόν, ημέρα της Μητέρας έπρεπε να κεράσω γλυκάκι την δική μου μανούλα! Έστησα ένα εκμέκ χωρίς γλουτένη μιας και πάσχω από κοιλιοκάκη, και χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη !! Την επόμενη φορά όμως θα το βάλω σε ποτήρια, γιατί διαπίστωσα πως δεν κολλάει καλά η κρέμα πάνω στον χαλβά και γλυστράει ...δεν μπορώ να την κυνηγάω χαχαχαχαχα . Εκμέκ με χαλβά πρώτη φορά κάνω, αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη ταιριάξανε τέλεια οι γεύσεις!!!
Χρόνια πολλά λοιπόν στη μανούλα μου, να την χαίρομαι για πολλά πολλά χρόνια ακόμα και χρόνια πολλά στις μανούλες όλων!!!



ΥΛΙΚΑ

Για το χαλβά
2 και 1/3 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 και 1/3        ''               ''      ζάχαρη καστανή
κανέλα τριμμένη

Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το βάζουμε στην άκρη.

Μισό φλυτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
1            ''                ''      πολέντα
καρύδι τριμμένο

Βάζουμε το λάδι και την πολέντα και την καβουρδίζουμε λίγο , έπειτα προσθέτουμε το σιρόπι με προσοχή να μην μας κάψει γιατί πιτσιλάει αρκετά, ανακατεύουμε καλά μέχρι να το πιεί όλο και να ξεκολλάει το μείγμα απ' τα τοιχώματα της κατσαρόλας και ρίχνουμε το καρύδι. Στρώνουμε τον χαλβά σε τσέρκι 23 εκ. ή καλύτερα σε ποτήρια για γλυκό ( αυτό θα κάνω την επομένη ) και το αφήνουμε στην άκρη να παγώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα .



Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα
3 κουταλιές σούπας μέλι
6       ''               ''      νισεστέ ή κορν Φλάουερ χ.γ.
1 βανίλια

Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέλι και νισεστέ, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν και βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα , ρίχνουμε την βανίλια και κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το χαλβά και αφήνουμε να κρυώσει για πάνω από μια ώρα.

Για την σαντιγύ

300 ml φυτική κρέμα Adoro

Χτυπάμε την κρέμα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγύ και την στρώνουμε  πάνω απ' το γλυκό μας, αφού έχει πια παγώσει καλά αυτό! Πασπαλίζουμε με κανέλα τριμμένη και καρύδι τριμμένο! Παγώνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες και μετά σερβίρουμε!




Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Αυγοκούλουρα Πασχαλινά άνευ γλουτένης!

Πρώτη χρονιά που χάρη στην κοιλιοκάκη δεν είχα όρεξη να δοκιμάσω καν να κάνω τα Πασχαλινά μου κουλούρια...πως θα βγουν? θα τρώγονται? ή θα είναι τόσο σκληρά που θα κινδυνεύεις να σπάσεις τα δόντια σου? κι αν είναι σαν ψωμί? Περάσανε οι μέρες και φτάσαμε στην Μεγάλη Τετάρτη...κάτι με τσίγκλησε μέσα μου, δεν γίνετε να νοιώσω Πάσχα αν δεν κάνω κουλούρια!!! Ας δοκιμάσω λέω κι ας τα πετάξω μετά!! Και μπήκα στην κουζίνα με το τετράδιο της μαμάς παραμάσχαλα, να βασιστώ στην συνταγή που κάνουμε χρόνια αλλά σήμερα με το αλεύρι το δικό μου χωρίς γλουτένη!
Έφτιαξα τη ζύμη κι όταν ήρθε η ώρα να τα πλάσω αγανάκτησα, μα την αλήθεια!! Υπομονή κι υπομονή έλεγα και ψιθύριζα και μια προσευχή χαχαχαχα ! Κολλούσε η ζύμη τόσο πολύ στα χέρια μου που ούτε το λάδι έσωζε την κατάσταση!!
Τα έβαλα με τη σειρά στη λαμαρίνα μου και τα κοίταζα τι ωραία που φαίνονταν κι αναρωτιόμουν πως θα βγούνε απ' το φούρνο! Την ώρα που τα έβγαλα απ' το φούρνο, μου έπεσε ένα στο πάτωμα κι έγινε ψίχουλα...πρώτη φορά βλέπω κουλούρι Πασχαλιάτικο να τρίβεται έτσι!!! Αυτό για μένα είναι επιτυχία, τα κουλουράκια μου τα θέλω μπισκοτένια!! Μη με μαλώσετε...έβαλα μια τσιμπιά από ένα κουλούρι στο στόμα να το δοκιμάσω κι ας είναι Μ. Τετάρτη!! ...λέτε να πάω στην κόλαση ?? :P Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία :P



Αυτά είναι στην όψη, στη γεύση θα μου πούνε γνώμες ανήμερα το Πάσχα που θα κεράσω την φαμίλια!! Πάμε να δούμε τα υλικά που έβαλα με τη σειρά!!



ΥΛΙΚΑ
750 γρ. αλεύρι Schar mix C
250 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα
120 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο ( Νουνού έβαλα εγώ )
1/2 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό και 1 κουτ. γλ. σόδα διαλυμένη μέσα
2 βανίλιες
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
Λάδι για το μάζεμα της ζύμης
1 αυγό για το άλοιμα στο τέλος





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά στο μπολ και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ  ν' ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και το βούτυρο λιωμένο, το γάλα με τη σόδα κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε βάλει σε αυτό τις βανίλιες και το μπέικιν κι ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ,αρχίζοντας να ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο στο τέλος γιατί αυτό βοηθάει να μην κολλάει η ζύμη πολύ.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας για μισή ώρα περίπου και μετά αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας με υπομονή, αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι , μην περιμένετε να έχει την συμπεριφορά που έχουν τα κανονικά αλεύρια!!
Αλοίφουμε τα κουλουράκια μας με ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 170 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα για 15 λεπτά , σκεπάζοντας τα αν χρειαστεί μέχρι να γίνουν για να μην ροδίσουν πάρα πολύ και καούνε!!




Άντε και καλό μας Πάσχα, καλή Ανάσταση σε όλους, και του χρόνου με υγεία και καλύτερα από φέτος !!!

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ !!!

Ναι, είναι κρέμα σοκολάτας !!! Όχι, δεν έχει γάλα!!!
Είχα επιθυμία για κρέμα ψυγείου απ' τη μια, απ' την άλλη δεν είχα γάλα!!! Είχα και κάτι πορτοκάλια, που τελειώνει η εποχή τους και θα ήταν για πέταμα και θα ήταν κρίμα!!!


Έχω ξαναφτιάξει κρέμα πορτοκάλι αλλά τώρα την ήθελα σοκολατένια, να κόβει την ξινίλα του εσπεριδοειδούς γιατί όσο γλυκά και να' ναι τα πορτοκάλια στο τέλος αφήνουν μια κάποια ξινίλα !!! 'Εστυψα όσα πορτοκάλια είχα λοιπόν κι έβγαλα αρκετό χυμό!! Πάμε να δούμε την έμπνευση της στιγμής να υλοποιείται!!



 ΥΛΙΚΑ
700 γρ. χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
9 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
4 κουταλιές σούπας ριζάλευρο ( AKIS )
2 κουταλιές σούπας κόρν Φλάουερ
2 1/2 κουταλιές σούπας κακάο ( ΙΟΝ )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το χυμό σε ένα κατσαρόλι ( εγώ δεν τον σούρωσα καν , μ' αρέσουν τα κομμάτια που βγαίνουν στο στίψιμο μέσα στην κρέμα, δίνουν περισσότερο άρωμα και γεύση )
και  το ζεσταίνουμε . Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και ρίχνουμε την ζάχαρη και το ριζάλευρο με το κορν Φλάουερ ανακατεύοντας καλά να λιώσουν και να μην κάνει σβόλους . Ρίχνουμε και το κακάο κοσκινισμένο και βάζουμε πάλι στη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει! Σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη. Μπορούμε αν έχουμε να το γαρνίρουμε με κομμένα μικρά κομμάτια γλυκό πορτοκάλι ή νεράντζι!! Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου και μετά απολαμβάνουμε μια απαλή πορτοκαλο-σοκολατένια κρέμα όνειρο!!
Κάτι μου λέει πως θα γίνει κρέμα για τζισκέικ αυτή εδώ κάποια στιγμή!!!!




Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ντοματοκεφτέδες


Ντοματοκεφτέδες εύκολοι και νόστιμοι, συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο ή μεζές για ουζάκι στη βεράντα , αφού η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά τώρα πια !




Ντομάτες δεν είχα, είχα ντοματάκι ψιλοκομμένο κατάλληλο για τους κεφτέδες μου! Το έβαλα στο μπλέντερ με το κρεμμύδι και μετά τα στράγγιξα στο ψιλό σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά!






Ψιλόκοψα μαιντανό και φύλλα από κρεμμυδάκι φρέσκο , έριξα πιπέρι, αλάτι , μοσχοκάρυδο και τριμμένο σκόρδο και τα έριξα στο μείγμα. Πρόσθεσα αλεύρι ( χωρίς γλουτένη εγώ ) και λίγο μπέικιν ,να σφίξει λίγο το μείγμα , με το μάτι όλα, δεν κάθισα να μετράω και να ζυγίζω!






Έβαλα ελαιόλαδο μπόλικο στο τηγάνι να κάψει και έριξα μέσα με το κουταλάκι μείγμα. Τηγάνισα να πάρουν ωραίο χρώμα και άφησα σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα πολλά λάδια! Έτοιμοι οι κεφτέδες μου!! Καλή μας όρεξη!!!
Tip : Μπορούμε να ρίξουμε μέσα τριμμένη φέτα ή άλλο τριμμένο τυρί για περισσότερη νοστιμιά!! Την επομένη θα το κάνω !!



Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...