Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Αρίσα ή Μπασμπούσα, Αιγυπτιακό σιροπιαστό γλυκό

  Έτρωγα τα μικρά κομματάκια τους με τα κιλά όταν ερχόντουσαν τα πακέτα απ΄ την Αίγυπτο, όλα τα σιροπιαστά  με τη σειρά γύρω γύρω σε δίσκους χάρτινους χρυσαφένιους!! Τα περισσότερα είχαν μύγδαλο και φυστίκι Αιγίνης θυμάμαι για γαρνιτούρα! Από νοστιμιά το κάτι άλλο, μύριζε το βουτυράκι κι ανασταινόταν η ψυχή! Σιροπιασμένα στην εντέλεια, ούτε στεγνά ούτε να στάζουν!! Αχ και βαχ που δεν κάνει να ξανακουμπήσω μετά την διάγνωση της κοιλιοκάκης!!!
  Η πρώτη προσπάθεια για Μπασμπούσα ήταν αποτυχία, πως να πετύχεις κάτι όταν έχεις μισή συνταγή κι αδιευκρίνιστες οδηγίες άλλωστε!! Έριξα το γλυκό στις κότες ( καλά που έχουμε κι αυτές, να φάνε τις λίγες ευτυχώς αποτυχίες μου στην κουζίνα ) κι άρχισα να ψάχνω στο ίντερνετ τις συνταγές για το γλυκό αυτό . Βρήκα και blogs Ελληνικά να το έχουν ποστάρει , βρήκα όμως και πολύ αναλυτικά βίντεο και το κυριότερο, βίντεο εξ Αιγύπτου, ότι καλύτερο μπορούσα να ελπίζω ! Επέλεξα ένα που πίστευα πως ήταν πιο κοντά σε αυτό που έχω φάει και σήμερα μπήκα στην κουζίνα με σκοπό να δοκιμάσω πάλι!
  Βαθμολογία με άριστα το 10? Θα του δώσω 8 με τόνο! Γιατί χάνει δύο βαθμούς? Γιατί έπρεπε να το έχω βάλει στο πυρέξ που ήταν ένα τι μεγαλύτερο, να μη φουσκώσει τόσο πολύ ώστε να σιροπιαστεί πιο καλά. Με την επόμενη όμως θα το κάνω, γιατί τώρα που πέτυχα τόσο ωραίο γλύκισμα κι εύκολο, θα το ξανακάνω πολλές φορές, πρώτα Ο Θεός!





ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι

. 400 γρ. ζάχαρη
. 474 ml νερό
. Χυμό από μισό λεμόνι
. Ροδόνερο μια κουταλιά
Όταν δεν έχεις ροδόνερο και στην αυλή έχεις αρωματική τριανταφυλλιά που έχει ανθίσει, τότε παίρνεις μερικά ροδοπέταλα , τα ξεπλένεις και τα ρίχνεις στην κατσαρόλα να βράσουν με το σιρόπι!!


ΥΛΙΚΑ για το μείγμα

.193 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
. 93 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ( Εγώ έβαλα 280 γρ. πολέντα AKIS)
. 133 γρ. (ή 2/3 της κούπας) ζάχαρη
. 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ ( έβαλα 3 κ.)
. 90 γρ. (ή 1 κούπα) καρύδα τριμμένη
. 2 μεγάλα αυγά ( έβαλα 3 μεσαία αυγά που τα χτύπησα με το σύρμα πριν τα ρίξω στο μείγμα)
. 167 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο λιωμένο (2/3 κούπας)
. 237 γρ. ( ή 1 κούπα) γιαούρτι στραγγιστό
. Μισό κουταλάκι βανίλια υγρή ή 2 κουταλάκια βανίλια σκόνη.




Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα το οποίο θα μπει στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες πριν ψηθεί.




Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 7 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να  κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χαράζουμε το γλυκό μας πριν το ψήσουμε και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι από ένα μύγδαλο αν θέλουμε. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα για 40 με 45 λεπτά στις αντιστάσεις. Έπειτα το βγάζουμε, του ρίχνουμε το παγωμένο σιρόπι και το ξαναβάζουμε στον αναμμένο φούρνο για ακόμα 10 με 15 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να παγώσει για 3 ώρες περίπου πριν σερβίρουμε!






Η συνταγή είναι εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=A9xQQCcfSUE


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...