Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ χωρίς γλουτένη

  Αφράτη ζύμη και τραγανή, αν την πετύχεις είσαι μάστορας καλός!
  Το σημαντικότερο στην πίτσα είναι να πετύχεις τη ζύμη! Όταν έχεις να κάνεις με αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι ακόμα πιο σημαντικό και σοβαρό το θέμα! Όπως ξαναείπα, το αλεύρι χωρίς γλουτένη δεν έχει την ελαστικότητα και τη συμπεριφορά του κλασικού στάρινου αλευριού. Προσπάθησα και πριν μήνες με την  συνταγή για ζύμη πίτσας που είχα από παλιά ,αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα ζυμάρι που δεν φούσκωσε και βγήκε καθισμένο και σχεδόν άψητο!
  Έχω μια φίλη καλή , την Ιωάννα Κορτέση , κοιλιοκακική κι αυτή σαν κι εμένα, και πολλές φορές πήρα την βοήθεια της για να φτιάξω κάτι στην κουζίνα, μετά την διάγνωση! Η ίδια , η οποία παλεύει με τη νόσο πολλά χρόνια , έχει φτιάξει πίτσα με επιτυχία πολλές φορές όπως μου είπε και πίτες για σουβλάκι , αλλά την συνταγή της για τις πίτες θα την δούμε άλλη ώρα!


  Ξεκινάμε λοιπόν , βάζοντας στο μπολ που θα αναμείξουμε τα υλικά για τη ζύμη μας, πρώτα 50 ml χλιαρό νερό με ένα φακελάκι ξηρή μαγιά και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή. Το αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά κι αυτό το κάνουμε για να ενεργοποιηθεί η μαγιά!
  Μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι μας, περίπου μισή κούπα και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας παγωμένο βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάκτυλά μας το βούτυρο και το αλεύρι, μέχρι αυτό να αποκτήσει την υφή βρεγμένης άμμου.
  Μετά από δέκα λεπτά θα δούμε πως η μαγιά έχει φουσκώσει, αυτό σημαίνει πως έχει ενεργοποιηθεί! Ρίχνουμε μέσα στο μπολ λοιπόν το αλεύρι μας με το βούτυρο και προσθέτουμε ένα γιαούρτι που έχουμε βγάλει από πριν για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να γίνει πηχτός χυλός και σιγά σιγά προσθέτουμε όλο το αλεύρι μας και ένα κουταλάκι αλάτι. Το αλάτι προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή με την μαγιά από την αρχή γιατί αυτός είναι ανασταλτικός παράγοντας γι' αυτήν! Οπότε το ρίχνουμε προς το τέλος, πριν αρχίσουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια τη ζύμη μας. Ρίχνουμε και τη ρίγανη αν θέλουμε. 
 Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια τη ζύμη κι αν θέλουμε να τη δουλέψουμε καλύτερα την βγάζουμε απ' το μπολ και την βάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας. Ζυμώνουμε διπλώνοντας το ζυμάρι για 5' με 10' λεπτά περίπου, γιατί θέλουμε να έχουμε στα χέρια μας μια ζύμη απαλή και μαλακιά σαν αυτί μωρού παιδιού που λένε, να μην κολλάει στα χέρια, αλλιώς προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό . Εμένα μου πήρε ακριβώς 510 γρ. αλεύρι για να γίνει όπως το λέω. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο μπολ και βάζουμε τη ζύμη μας μέσα, την σκεπάζουμε με το καπάκι του ή ένα πανί ή με μεμβράνη και την βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει καλά, περίπου μια ώρα κι ένα τέταρτο, ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.



ΥΛΙΚΑ για την ζύμη

.500 γρ. αλεύρι finax κόκινο
.50 ml νερό χλιαρό
.1 φακελάκι μαγιά ξηρή
.1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη καστανή
.1 γιαούρτι
.1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελάδος
.1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
.Ρίγανη ξερή ένα κουταλάκι (προαιρετικά)

Όταν το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει το βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο χοντρό φύλλο να χωράει στο ταψί της κουζίνας μας. Διαφορετικά μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη μας στα δύο και να φτιάξουμε δύο μικρότερα ταψιά πίτσα.
  Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 250 βαθμούς . Με λίγη ποσότητα λάδι στα δάκτυλά μας έχουμε αλείψει το ταψί , έχουμε πασπαλίσει με καλαμποκάλευρο γιατί αυτό θα κάνει καλύτερη κρούστα στην πίτσα κι έχουμε βάλει το ταψί μέσα στην κουζίνα άδειο να κάψει ! Με προσοχή παίρνουμε το ταψί , το βάζουμε πάνω στον πάγκο σε ειδική επιφάνεια, βάζουμε μέσα το ανοιγμένο σε φύλλο ζυμάρι μας και το στρώνουμε καλά, προσέχοντας μην καούμε . Βάζουμε τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και τα υλικά όλα. Τοποθετούμε στην τελευταία κάτω θέση της κουζίνας και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.  
  Φροντίστε να έχετε μπύρα παγωμένη ή ένα καλό κόκκινο κρασί αν προτιμάτε, μιας και το κρασί θα διώξει τη λιπαρότητα του τυριού απ' το στόμα !!



Δεν θα σας δώσω συνταγή για σάλτσα ή συμβουλή για το τι θα βάλετε πάνω στην πίτσα, γιατί αυτό είναι στη διάθεση, στα γούστα και στην τσέπη του καθενός!

Ευχαριστώ Ιωάννα μου πάααααααρα πολύ!!!!

Καλή σας επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...