Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ χωρίς γλουτένη

  

  Είναι η τρίτη δοκιμή ζύμης για τάρτα που κάνω,μιας και απόλυτα ικανοποιημένη δεν έμεινα με τις προηγούμενες δύο, γιατί έσπαζε το ζυμάρι στα χέρια μου και πριν την ψήσω και μετά! Την ελαστικότητα στο ζυμάρι την δίνει η γλουτένη. Πόσο άτυχη είμαι σε αυτό το θέμα!! Μετά την κοιλιοκάκη με τα δικά μας αλεύρια είναι τόσο δύσκολο να πετύχω μια ζύμη που να ευχαριστιέμαι το άνοιγμα της και να μπορώ να την δουλεύω με άνεση !!! Δοκιμή στη δοκιμή είμαι συνέχεια κι όταν καταφέρνω να πετύχω κάτι η χαρά μου είναι μεγάλη!!
  Ψάχνοντας τις συνταγές για ζύμη τάρτας έπεσα πάνω στο βίντεο του Άκη Πετρετζίκη , πάντα μ άρεσε ο τρόπος που περιγράφει μια συνταγή! Ιδίως όταν δίνει και τα μυστικά της! Οι ζύμες για τάρτα έχουν πάντα βούτυρο, αλλά όσο περισσότερο έχουν τόσο χειρότερη γίνετε η ζύμη με αλεύρι χωρίς γλουτένη, αυτό κατάλαβα μετά τις δοκιμές μου! Επίσης εγώ δεν θέλω πολύ ζάχαρη γιατί πρέπει να κεράσω και διαβητικά άτομα! Έτσι αποφάσισα να ρίξω τη μισή ποσότητα. Αλλά και στα μήλα αντί για κρυσταλλική έβαλα καστανή!
  Ξεκινώντας, έβγαλα το βούτυρο απ' το ψυγείο  γιατί πρέπει να είναι παγωμένο όταν θα ενωθεί με το αλεύρι. Ζύγισα το αλεύρι και το έριξα μαζί με το κομματιασμένο βούτυρο στον κάδο του μπλέντερ ,αφού μίξερ για ζύμες δεν έχω όπως πρότεινε ο Άκης, τα χτύπησα για λίγο και με ευχαρίστηση είδα πως το μπλέντερ κάνει καλύτερα τη δουλειά απ' ότι τα χέρια μου! Το μείγμα είχε την υφή βρεγμένης άμμου μέσα σε δευτερόλεπτα.




ΥΛΙΚΑ για την ζύμη

. 250 γρ. αλεύρι μαλακό ( Schar mix c έβαλα)
.125 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο παγωμένο απ το ψυγείο
.125 γρ. ζάχαρη άχνη ( 60 γρ. έβαλα )
.1 κρόκο αυγού ( το ασπράδι το κρατάμε για να περάσουμε την επιφάνεια της τάρτας μετά)
.μισό κουταλάκι γλ. αλάτι
.2 κουταλιές σ. νερό παγωμένο

  Τα ανακάτεψα όλα στο μπλέντερ, εσείς μπορείτε να το κάνετε  στο μίξερ που φτιάχνει ζύμες, αν έχετε.  Στην αρχή με το αλεύρι , το βούτυρο και τη ζάχαρη ανακάτεψα ώσπου να δω να γίνετε το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος και μετά πρόσθεσα τα υπόλοιπα υλικά ένα ένα. Έβαλα γάντια μιας χρήσης ( αυτό βοηθάει να μη ζεσταθεί το βούτυρο ερχόμενο σε επαφή με το δέρμα μας ) κι έβγαλα τη ζύμη και την έκανα μια μπάλα που τύλιξα σε μεμβράνη. Την έβαλα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Όπως λέει ο Άκης, από μια ώρα ως και 2 ημέρες μπορεί να μείνει έτσι στο ψυγείο η ζύμη αυτή.
  Μέχρι να παγώσει λοιπόν η ζύμη μου έβαλα να φτιάξω την γέμιση. Έκοψα σε κομματάκια τα μήλα , τα έβαλα στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά και έβρασα για μισή ώρα , μέχρι που ήπιαν όλα τα υγρά κι έγινε ένα μελωμένο και μυρωδάτο μείγμα μήλου! Μπορούσα να το φάω με το κουτάλι αλλά κρατήθηκα !!!
  Ο Άκης λέγοντας στο βίντεο πόσο ταιριάζει το μήλο με το κρασί, με πήγε πίσω δεκαετίες και θυμήθηκα τους άντρες της παρέας στο τέλος του φαγητού που σερβίραμε φρούτο, να βουτάνε το μήλο στο κρασί τους για δέκα λεπτά τουλάχιστον πριν το φάνε! Κάτι ξέρανε αυτοί ! 

ΥΛΙΚΑ για την γέμιση

.4 μήλα πράσινα κατά προτίμηση
.300 ml κόκκινο κρασί ( εδώ έκανα την διαφορά εγώ ρίχνοντας αντί κρασί το λικέρ αρμπαρόριζας που έχω κάνει με ημίγλυκο κόκκινο κρασί, 150 ml έριξα )
.1/2 κουταλάκι γ. κανέλλα τριμμένη
.΄Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
.150 γρ. ζάχαρη ( έβαλα καστανή ζάχαρη)
( Έριξα επίσης από δική μου πρωτοβουλία μισή κούπα τριμμένο καρύδι και μια χούφτα σταφίδες ξανθές, που έκαναν τη γέμιση απίθανη)




 Βάζουμε τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρασί και τα υπόλοιπα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά, περίπου για μισή ώρα μέχρι να πιούν τα υγρά όλα. Αφήνουμε τη γέμιση να παγώσει πριν την βάλουμε πάνω στην ζύμη μας!
  Με ανυπομονησία πήρα τη ζύμη στα χέρια απ' το ψυγείο, μετά από 1 1/2  ώρα που την είχα φτιάξει. Είχε γίνει ένα σκληρό ζυμάρι αλλά επειδή έχει βούτυρο λιώνει πολύ εύκολα όταν αρχίζουμε να το δουλεύουμε γι' αυτό δεν θέλει να χρονοτριβούμε. Το έβαλα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη το άνοιξα σε ένα φύλλο όχι πολύ λεπτό, όσο να σκεπάσει την ταρτιέρα μου, διαμέτρου 26 εκ. Θα ήταν προτιμότερο να την έβαζα σε μια μικρότερη 20 εκ, περίπου, αν είχα, γιατί έτσι θα γινόταν λίγο πιο χοντρό το φύλλο. Αλλά και σ αυτή μια χαρά έγινε! Γύρισα το φύλλο στην ταρτιέρα κι  έκοψα τα περισσεύματα με ένα μαχαίρι και τα άφησα στην άκρη για να κάνω το στόλισμα μετά επάνω στην τάρτα μου.
  Έστρωσα τη γέμιση πάνω στο φύλλο και γύρισα προς τα μέσα της άκρες του. Με το ζυμάρι που περίσσεψε έφτιαξα τα σχέδια που βλέπετε στις φωτογραφίες και πολύ τη χάρηκα αυτή την καλλιτεχνία !
  Άλειψα την επιφάνεια όπου υπήρχε ζύμη με το ασπράδι αυγού που είχα βάλει στην άκρη από πριν και πασπάλισα με καστανή ζάχαρη.
  Έψησα στην κάτω σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς ,για 40 λεπτά στις αντιστάσεις και 5 λεπτά στον αέρα για να πάρει και το επιθυμητό χρώμα!
  Ανυπομονούσα να παγώσει για να μπορέσω να κόψω κομμάτι!!! Με ξετρέλαιναν τα αρώματα που πλημμύρισαν το δωμάτιο!!! Όταν την έκοψα διαπίστωσα πως η ζύμη έτριβε λιγότερο απ' τις προηγούμενες τάρτες που είχα κάνει, είχε μια γεύση βουτυράτη υπέροχη και ελαφρά γλυκιά, ακριβώς όπως την ήθελα! Η δε γέμιση?  Μμμμμμμμ μπουκιά και συχώριο που λένε και στο χωριό μου!!! Μ αυτή την τάρτα θα περνάνε όμορφα οι βραδιές του χειμώνα με καλή παρέα κι ένα ποτήρι  κρασί μπροστά στο  τζάκι!!! Άντε και καλό μας χειμώνα!!!



 To link της συνταγής : https://www.youtube.com/watch?v=vAOMQRzJQd8




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...