Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΠΟΛΕΝΤΑ AKIS

  Τον χαλβά απ' την ώρα που τον έφτιαξα με αυτή τη συνταγή που βρήκα στις ''συνταγές της παρέας'' τον λατρεύω!!! Κάνω χαλβά όλο το χρόνο και όχι μόνο στις νηστείες!!
Κάθε φορά θα του προσθέσω διαφορετικά πράγματα, όπως άλλο σιρόπι από γλυκό κουταλιού, (ότι έχω κρατήσει από γλυκό που τελείωσε) ή θα βάλω διαφορετικούς ξηρούς καρπούς! Το καρύδι βέβαια και το αμύγδαλο του πηγαίνουν απόλυτα!!!
Μια φορά του έριξα και λίγες κουταλιές κακάο αλλά τελικά δεν μου άρεσε και τόσο!! Τον προτιμώ ξανθό :P
Χάρη στην ιδέα κάποιας κυρίας σε μια ομάδα έκανα και σοκολατάκια που λάτρεψαν όλοι κι εγώ μαζί!!
Χρησιμοποιώ πολέντα AKIS λόγω κοιλιοκάκης , αλλά ειλικρινά απ' την ώρα που άλλαξα το σιμιγδάλι με την πολέντα απολαμβάνω τον καλύτερο χαλβά!!




Τι χρειαζόμαστε:
Για το σιρόπι:
• 4 1/2 κούπες νερό
• 2 1/2 κούπες ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλλας ή σκόνη
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• 1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο ή ξυλάκια
Εαν έχουμε σιρόπι από γλυκό κουταλιού ρίχνουμε και αφαιρούμε υγρά και ζάχαρη
 emoticon wink 

emoticon wink
Για το μείγμα με το σιμιγδάλι:
• 2/3 κούπας σπορέλαιο
• 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό ( Πολέντα AKIS)
 
• Ξύσμα πορτοκαλιού
• Μύγδαλο ή καρύδι τριμμένο ( εγώ έριξα και τα δύο
 emoticon wink )

Σταφίδες ξανθές ή μαύρες μουλιασμένες σε ζεστό νερό



Πώς το κάνουμε:
1. Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά 5-7 λεπτά.
2. Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι με το σιμιγδάλι και το καβουρντίζετε σε μέτρια φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
3. Όσο πιο πολύ το καβουρντίσουμε τόσο πιο νόστιμος γίνεται ο χαλβάς, αλλά φυσικά και τόσο πιο βαρύς.
4. Όταν πάρει το χρώμα που θέλετε, αδειάστε με προσοχή μέσα στην κατσαρόλα το σιρόπι που έχετε έτοιμο και έχει κρυώσει λίγο (προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει και να καείτε).
5. Ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες  και το μύγδαλο ή το καρύδι και ανακατεύετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
6. Αδειάστε σε φόρμα και αφήστε λίγο να κρυώσει.
7. Αναποδογυρίστε σε πιατέλα και πασπαλίστε με καρύδια και κανέλλα ή ότι άλλο θέλετε.


Για τα σοκολατάκια κρατάμε τον χαλβά στην κατσαρόλα να παγώσει λίγο, πλάθουμε μπαλάκια , λιώνουμε κουβερτούρα σε μπεν μαρί με 2 κουτ. γλυκού σπορέλαιο και βουτάμε τα χαλβαδάκια μας μέσα και βάζουμε ψυγείο να παγώσουν!

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Καλές δημιουργίες και σε σένα μαστόρισσα μου!! <3

      Διαγραφή
  2. καλησπερα!!! τον εφτιαξα !!! πολυ νοστιμος!!!! την επομενη θα βαλω πιο λιγο λαδι!!!! ευχαριστουμε για τις λιχουδιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας άρεσε!!! Μπορείτε να βάλετε βούτυρο να μην βγάζει καθόλου λαδίλα!!!

      Διαγραφή
  3. Το εφτιαξα σημερα ειναι καταπληκτικο. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγη Ντινα Χ.Κ. Ειναι πολυ καλυτερο απο το σιμιγδάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, και οι δικοί μου προτιμούν αυτόν παρά τον κλασικό με σιμιγδάλι!!! Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...