Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ..το θεσπέσιο άρωμα !!

Περγαμόντο, το θεσπέσιο άρωμα που ανασύρει μνήμες! 
Τότε που ως δια μαγείας εξαφανιζόταν το γλυκό απ 'τα βάζα της μαμάς ή της θείας , λες και δεν ήξεραν αυτές να μετράνε ;) και το ποντικάκι ξέρανε καλά ποιο ήταν! Όταν βέβαια τα παιδιά ήταν 5 στο σπίτι, τότε μπερδευόταν η κατάσταση  ;) 
 Το γλυκό που όταν το τρως και κλείνεις τα μάτια, νομίζεις πως βρίσκεσαι μέσα σε περιβόλια ανοιξιάτικα καταπράσινα, με τον ήλιο να παίζει μέσα απ τις φυλλωσιές με τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα!! Χρώματα κι αρώματα όπως πουθενά αλλού!

Είχα χρόνια να φτιάξω, ας είναι καλά ο συμπέθερος που έστειλε μια τσάντα γεμάτη περγαμόντα! Το μυστικό για το καλό περγαμόντο είναι να είναι καλά ποτισμένο το δέντρο και όχι διψασμένο, να έχουν κοπεί τα φρούτα την ίδια μέρα και να μην μείνουν μέρες πολλές πριν γίνει το γλυκό μας!
 
Για 100 κομμάτια δηλαδή 25 φρούτα Χ 4 φλούδες το καθένα θα χρειαστούμε 3 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική ,6 ποτήρια νερό, το χυμό από ένα λεμόνι και μια βανίλια. 


Τρίβουμε την φλούδα και χαράζουμε ακτινωτά βγάζοντας 4 κομμάτια απ το κάθε φρούτο.

Τα τυλίγουμε και τα ενώνουμε με κλωστή και βελόνα ή όποιος θέλει με οδοντογλυφίδες.
Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα , να τα σκεπάζει το νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Μετά σουρώνουμε και αλλάζουμε νερό και ξαναβράζουμε 10 λεπτά.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία 3 φορές. Μετά βάζουμε φρέσκο νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε για μια μέρα, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες περίπου.
Την επομένη τα σουρώνουμε και τα βγάζουμε από κλωστές ή τις οδοντογλυφίδες. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ένα κιλό ζάχαρη με τα 6 ποτήρια νερό και μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε μέσα τις φλούδες, τις οποίες όμως έχουμε στύψει πριν ελαφρά ,να βγάλουν το περισσότερο νερό που έχουν κρατήσει. Μετά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη πάνω απ το φρούτο και αφήνουμε να βράσει. Δένουμε το γλυκό μας και λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε την βανίλια και το χυμό απ το λεμόνι. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα...και καλά ταξίδια του νου ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...