Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Αυγοκούλουρα Πασχαλινά άνευ γλουτένης!

Πρώτη χρονιά που χάρη στην κοιλιοκάκη δεν είχα όρεξη να δοκιμάσω καν να κάνω τα Πασχαλινά μου κουλούρια...πως θα βγουν? θα τρώγονται? ή θα είναι τόσο σκληρά που θα κινδυνεύεις να σπάσεις τα δόντια σου? κι αν είναι σαν ψωμί? Περάσανε οι μέρες και φτάσαμε στην Μεγάλη Τετάρτη...κάτι με τσίγκλησε μέσα μου, δεν γίνετε να νοιώσω Πάσχα αν δεν κάνω κουλούρια!!! Ας δοκιμάσω λέω κι ας τα πετάξω μετά!! Και μπήκα στην κουζίνα με το τετράδιο της μαμάς παραμάσχαλα, να βασιστώ στην συνταγή που κάνουμε χρόνια αλλά σήμερα με το αλεύρι το δικό μου χωρίς γλουτένη!
Έφτιαξα τη ζύμη κι όταν ήρθε η ώρα να τα πλάσω αγανάκτησα, μα την αλήθεια!! Υπομονή κι υπομονή έλεγα και ψιθύριζα και μια προσευχή χαχαχαχα ! Κολλούσε η ζύμη τόσο πολύ στα χέρια μου που ούτε το λάδι έσωζε την κατάσταση!!
Τα έβαλα με τη σειρά στη λαμαρίνα μου και τα κοίταζα τι ωραία που φαίνονταν κι αναρωτιόμουν πως θα βγούνε απ' το φούρνο! Την ώρα που τα έβγαλα απ' το φούρνο, μου έπεσε ένα στο πάτωμα κι έγινε ψίχουλα...πρώτη φορά βλέπω κουλούρι Πασχαλιάτικο να τρίβεται έτσι!!! Αυτό για μένα είναι επιτυχία, τα κουλουράκια μου τα θέλω μπισκοτένια!! Μη με μαλώσετε...έβαλα μια τσιμπιά από ένα κουλούρι στο στόμα να το δοκιμάσω κι ας είναι Μ. Τετάρτη!! ...λέτε να πάω στην κόλαση ?? :P Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία :P



Αυτά είναι στην όψη, στη γεύση θα μου πούνε γνώμες ανήμερα το Πάσχα που θα κεράσω την φαμίλια!! Πάμε να δούμε τα υλικά που έβαλα με τη σειρά!!



ΥΛΙΚΑ
750 γρ. αλεύρι Schar mix C
250 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα
120 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο ( Νουνού έβαλα εγώ )
1/2 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό και 1 κουτ. γλ. σόδα διαλυμένη μέσα
2 βανίλιες
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
Λάδι για το μάζεμα της ζύμης
1 αυγό για το άλοιμα στο τέλος





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά στο μπολ και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ  ν' ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και το βούτυρο λιωμένο, το γάλα με τη σόδα κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε βάλει σε αυτό τις βανίλιες και το μπέικιν κι ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ,αρχίζοντας να ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο στο τέλος γιατί αυτό βοηθάει να μην κολλάει η ζύμη πολύ.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας για μισή ώρα περίπου και μετά αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας με υπομονή, αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι , μην περιμένετε να έχει την συμπεριφορά που έχουν τα κανονικά αλεύρια!!
Αλοίφουμε τα κουλουράκια μας με ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 170 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα για 15 λεπτά , σκεπάζοντας τα αν χρειαστεί μέχρι να γίνουν για να μην ροδίσουν πάρα πολύ και καούνε!!




Άντε και καλό μας Πάσχα, καλή Ανάσταση σε όλους, και του χρόνου με υγεία και καλύτερα από φέτος !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...