Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΙ ΕΛΙΕΣ, ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Πρώτη έκατσε η ΑΓΑΠΗ στο τραπέζι...μετά καθίσαμε ένας ένας κι εμείς !!! Και χορτάσαμε !!! Μακάρι έτσι ευλογημένα με αγάπη και ομόνοια να είναι όλα τα τραπέζια !!! Καλή Σαρακοστή εύχομαι σε όλους, με υγεία !!!
Λαγάνα με προζύμι φέτος κι ελιές, επίσης λαγάνα γεμιστή με χαλβά...να μην πρωτοτυπήσουμε και λίγο? Βγάλανε τις λαγάνες που αγόρασαν απ το φούρνο, τις έκοψαν ,τις μοίρασαν ...κάθισα κι εγώ σαν νοικοκυρά τελευταία, άνοιξα το πανί μου, φανερώθηκε η λαγάνα η ξεχωριστή, μοσχοβόλησε το δωμάτιο και κοίταξαν όλοι προς την μεριά μου. Άρχισα να μοιράζω δειλά...θέλεις? δεν είμαι σίγουρη αν θα σου αρέσει, είναι με τα δικά μου αλεύρια! Έφαγε ο πρώτος...κούνησε ευχαριστημένος το κεφάλι...μα τι είναι αυτό, αυτή είναι κανονική λαγάνα!!! Παραμέρισαν τις λαγάνες του φούρνου...κι ευχαριστηθήκαμε όλοι την πλούσια και αυθεντική γεύση της λαγάνας μου !! Της ευλογημένης με προζύμι, αγιασμό και ΑΓΑΠΗ!!
Εγώ περισσότερο την απόλαυσα με την συνοδεία της ταραμοσαλάτας μου !!! Και του χρόνου, με υγεία και ομόνοια !! 
ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΙ ΕΛΙΕΣ
Υλικά
.Προζύμι
.600 γρ. αλεύρια
.1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
.3 κουταλιές σούπας ταχίνι με στέβια χ.γ.
.1 κουταλιά σούπας μέλι
.1 κουταλάκι γλυκού αλάτι ψιλό
.Νερό χλιαρό όσο πάρει ( περίπου 200 ml )
.Ελιές κομμένες σε μικρά κομμάτια
Αναπιάνουμε το προζύμι απ’ το βράδυ με το προζύμι που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο, 500 ml νερό χλιαρό, μια κουταλιά αγιασμό και 350 γρ περίπου αλεύρι λευκό από στάρι χωρίς γλουτένη, χτυπώντας τα όλα στο μίξερ. Βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει .
Το πρωΐ ζυμώνουμε ρίχνοντας μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής ( ή αν ζυμώσουμε με τα χέρια τότε σε ένα μεγάλο μπολ 6 λίτρων περίπου ) το προζύμι μας, 300 γρ. αλεύρι Schar mix B , 200 γρ. αλεύρι Consenza mix brawn ολικής ή άλλο αλεύρι σκούρο , 100 γρ. αλεύρι λευκό από στάρι χ.γ. κι ένα κουταλάκι αλάτι .
Σε ένα μπολ μικρό ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι, το μαχλέπι και 2 κ.σ. χλιαρό νερό. Το ρίχνουμε στο μπολ με τα αλεύρια και το προζύμι.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, όσο για να γίνει μια ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα μπολ με λαδόκολλα και πασπαλισμένη με ρυζάλευρο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη καλά να φουσκώσει.
Μετά από 2 περίπου ώρες, όταν η ζύμη μας έχει φουσκώσει παίρνουμε το ζυμάρι και το κόβουμε στα δύο.
Βάζουμε το ένα κομμάτι σε αλευρωμένο πάγκο και ρίχνουμε λίγες λίγες τις ελιές που έχουμε κόψει σε κομματάκια και κάνουμε διπλώματα στο ζυμάρι μας να πάνε παντού.
Σε μια λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ανοίγουμε με τα χέρια η με μικρό πλάστη τη ζύμη μας να γίνει λεπτή. Φτιάχνουμε δύο λαγάνες έτσι ή με όλο το ζυμάρι φτιάχνουμε μια μεγάλη λαγάνα.
Βάζουμε την λαμαρίνα σκεπασμένη με άλλη λαδόκολλα στο φούρνο στους 50 βαθμούς, να φουσκώσει το ζυμάρι μας για μια ώρα περίπου.
Όταν έχουν διπλασιαστεί σε όγκο οι λαγάνες μας βγάζουμε την λαμαρίνα, περνάμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με μελόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Με τα δάκτυλα πατάμε να κάνουμε τα σχέδια αν θέλουμε.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.
Βγάζουμε και αφήνουμε λίγο να παγώσει πριν κόψουμε και απολαύσουμε!
ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΧΑΛΒΑ
Απ’ το ζυμάρι για τις λαγάνες κράτησα το ένα τρίτο , το άνοιξα σε λεπτή λαγάνα στενόμακρη, έβαλα χαλβά σοκολάτας τριμμένο πάνω στο μισό ζυμάρι εκτός απ τις άκρες του, δίπλωσα στα δύο το ζυμάρι μου κλείνοντας το σαν φάκελο , μετά δίπλωσα τις άκρες προς τα μέσα και το πέρασα με μελόνερο και πασπάλισα με σουσάμι.
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
.100 γρ. ταραμά λευκό χ.γ.
.6 μέτριες πατάτες βρασμένες
.1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα 4
.Χυμό από 1 ½ λεμόνι
.2 κούπες τσαγιού ελαιόλαδο
Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4 και τις σουρώνουμε .
Ρίχνουμε τις πατάτες στο μπλέντερ, τον ταραμά, το κρεμμύδι , το χυμό λεμονιού και βάζοντας το μπλέντερ να δουλέψει σε αργή ταχύτητα στην αρχή, ρίχνουμε το λάδι λίγο λίγο. Δοκιμάζουμε και αν θέλει προσθέτουμε λίγο λεμόνι ακόμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...