Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ με χυμό πορτοκαλιού





Μετά το περγαμόντο σειρά είχαν τα πορτοκάλια!! Ήταν τόσο μεγάλα και χοντρόφλουδα που δεν γινόταν να μην τα κάνω γλυκό!! Το μυστικό και η διαφορετικότητα τούτης της συνταγής είναι ο χυμός απ' τα πορτοκάλια, που έδωσαν το καραμελένιο χρώμα στο σιρόπι και το τέλειο μέλωμα του !! Έτσι δεν πήγε χαμένο τίποτα. Το ξύσμα μπαίνει κατάψυξη για μελλοντική χρήση σε κεΐκ και γλυκά.

ΥΛΙΚΑ

• 1 ½ κιλό φλούδες από χοντρόφλουδα πορτοκάλια
• 3 κιλά ζάχαρη
• 1 λίτρο χυμό φρέσκο πορτοκάλι
• ½ λίτρο νερό
• χυμός από 1 ½ λεμόνι
• 1 βανίλια
• 2 ξυλάκια κανέλας
• 1 αστεροειδής γλυκάνισος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Ξύνω τα πορτοκάλια στον τρίφτη, ελαφρά όμως για να μην φανεί το άσπρο μέρος της φλούδας .Κόβω από πάνω και από την βάση και τα πετάω. Χωρίζω τη φλούδα στα τέσσερα ή και στα 5 αν είναι πολύ μεγάλα τα πορτοκάλια, τα τυλίγω προσεκτικά σε ρολό και στερεώνω το καθένα με μια οδοντογλυφίδα ή όλα μαζί δεμένα με κλωστή , όπως έκανε πάντα η μητέρα μου.
• Τα βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνω για 2 ημέρες έτσι, αλλάζοντας το νερό με φρέσκο και κρύο, περίπου 4 – 5 φορές την ημέρα.
• Βάζω να βράσει νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα . Ρίχνω τις φλούδες και τις αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά. Χύνω το νερό και ρίχνω άλλο φρέσκο και αφήνω πάλι να βράσει για 5 λεπτά. Η διαδικασία αυτή γίνετε 3 φορές. Στραγγίζω καλά τις φλούδες σε σουρωτήρι. Τις βγάζω από την κλωστή και μια μια τις στύβω ελαφρά μέσα στις χούφτες μου να φύγουν τα πολλά νερά που έχει συγκρατήσει η κάθε φλούδα.
• Βάζω σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη , το χυμό πορτοκάλι και το ½ λίτρο νερό να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά. Μετά ρίχνω τις φλούδες, την κανέλα , την βανίλια και τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζω μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι .
• Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω σκεπασμένη κατά μέρος για μερικές ώρες, μέχρι να παγώσει και να δω πόσο έχει δέσει το σιρόπι . Μετά, την ξαναβάζω στη φωτιά και βράζω για λίγα λεπτά ακόμα, ανάλογα πόση ώρα ήθελε για να δέσει τέλεια, προσθέτοντας το χυμό λεμονιού. Κατεβάζω απ την φωτιά και αφήνω το γλυκό να κρυώσει λίγο. Αποστειρώνω τα βάζα μου και βάζω το γλυκό σε αυτά όσο είναι ακόμα ζεστό και κλείνω τα βάζα καλά, γυρίζοντας τα μετά ανάποδα ώσπου να παγώσει το γλυκό καλά .
• Με τον χυμό πορτοκαλιού στο σιρόπι έχουμε την ξεχωριστή γεύση, το τέλειο καραμελένιο χρώμα και το απόλυτο πορτοκαλένιο γλύκισμα. Εκμεταλλευόμαστε τον χυμό των πορτοκαλιών για να έχουμε ένα μελωμένο σιρόπι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...