Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ χωρίς γλουτένη

  

  Είναι η τρίτη δοκιμή ζύμης για τάρτα που κάνω,μιας και απόλυτα ικανοποιημένη δεν έμεινα με τις προηγούμενες δύο, γιατί έσπαζε το ζυμάρι στα χέρια μου και πριν την ψήσω και μετά! Την ελαστικότητα στο ζυμάρι την δίνει η γλουτένη. Πόσο άτυχη είμαι σε αυτό το θέμα!! Μετά την κοιλιοκάκη με τα δικά μας αλεύρια είναι τόσο δύσκολο να πετύχω μια ζύμη που να ευχαριστιέμαι το άνοιγμα της και να μπορώ να την δουλεύω με άνεση !!! Δοκιμή στη δοκιμή είμαι συνέχεια κι όταν καταφέρνω να πετύχω κάτι η χαρά μου είναι μεγάλη!!
  Ψάχνοντας τις συνταγές για ζύμη τάρτας έπεσα πάνω στο βίντεο του Άκη Πετρετζίκη , πάντα μ άρεσε ο τρόπος που περιγράφει μια συνταγή! Ιδίως όταν δίνει και τα μυστικά της! Οι ζύμες για τάρτα έχουν πάντα βούτυρο, αλλά όσο περισσότερο έχουν τόσο χειρότερη γίνετε η ζύμη με αλεύρι χωρίς γλουτένη, αυτό κατάλαβα μετά τις δοκιμές μου! Επίσης εγώ δεν θέλω πολύ ζάχαρη γιατί πρέπει να κεράσω και διαβητικά άτομα! Έτσι αποφάσισα να ρίξω τη μισή ποσότητα. Αλλά και στα μήλα αντί για κρυσταλλική έβαλα καστανή!
  Ξεκινώντας, έβγαλα το βούτυρο απ' το ψυγείο  γιατί πρέπει να είναι παγωμένο όταν θα ενωθεί με το αλεύρι. Ζύγισα το αλεύρι και το έριξα μαζί με το κομματιασμένο βούτυρο στον κάδο του μπλέντερ ,αφού μίξερ για ζύμες δεν έχω όπως πρότεινε ο Άκης, τα χτύπησα για λίγο και με ευχαρίστηση είδα πως το μπλέντερ κάνει καλύτερα τη δουλειά απ' ότι τα χέρια μου! Το μείγμα είχε την υφή βρεγμένης άμμου μέσα σε δευτερόλεπτα.




ΥΛΙΚΑ για την ζύμη

. 250 γρ. αλεύρι μαλακό ( Schar mix c έβαλα)
.125 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο παγωμένο απ το ψυγείο
.125 γρ. ζάχαρη άχνη ( 60 γρ. έβαλα )
.1 κρόκο αυγού ( το ασπράδι το κρατάμε για να περάσουμε την επιφάνεια της τάρτας μετά)
.μισό κουταλάκι γλ. αλάτι
.2 κουταλιές σ. νερό παγωμένο

  Τα ανακάτεψα όλα στο μπλέντερ, εσείς μπορείτε να το κάνετε  στο μίξερ που φτιάχνει ζύμες, αν έχετε.  Στην αρχή με το αλεύρι , το βούτυρο και τη ζάχαρη ανακάτεψα ώσπου να δω να γίνετε το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος και μετά πρόσθεσα τα υπόλοιπα υλικά ένα ένα. Έβαλα γάντια μιας χρήσης ( αυτό βοηθάει να μη ζεσταθεί το βούτυρο ερχόμενο σε επαφή με το δέρμα μας ) κι έβγαλα τη ζύμη και την έκανα μια μπάλα που τύλιξα σε μεμβράνη. Την έβαλα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Όπως λέει ο Άκης, από μια ώρα ως και 2 ημέρες μπορεί να μείνει έτσι στο ψυγείο η ζύμη αυτή.
  Μέχρι να παγώσει λοιπόν η ζύμη μου έβαλα να φτιάξω την γέμιση. Έκοψα σε κομματάκια τα μήλα , τα έβαλα στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά και έβρασα για μισή ώρα , μέχρι που ήπιαν όλα τα υγρά κι έγινε ένα μελωμένο και μυρωδάτο μείγμα μήλου! Μπορούσα να το φάω με το κουτάλι αλλά κρατήθηκα !!!
  Ο Άκης λέγοντας στο βίντεο πόσο ταιριάζει το μήλο με το κρασί, με πήγε πίσω δεκαετίες και θυμήθηκα τους άντρες της παρέας στο τέλος του φαγητού που σερβίραμε φρούτο, να βουτάνε το μήλο στο κρασί τους για δέκα λεπτά τουλάχιστον πριν το φάνε! Κάτι ξέρανε αυτοί ! 

ΥΛΙΚΑ για την γέμιση

.4 μήλα πράσινα κατά προτίμηση
.300 ml κόκκινο κρασί ( εδώ έκανα την διαφορά εγώ ρίχνοντας αντί κρασί το λικέρ αρμπαρόριζας που έχω κάνει με ημίγλυκο κόκκινο κρασί, 150 ml έριξα )
.1/2 κουταλάκι γ. κανέλλα τριμμένη
.΄Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
.150 γρ. ζάχαρη ( έβαλα καστανή ζάχαρη)
( Έριξα επίσης από δική μου πρωτοβουλία μισή κούπα τριμμένο καρύδι και μια χούφτα σταφίδες ξανθές, που έκαναν τη γέμιση απίθανη)




 Βάζουμε τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρασί και τα υπόλοιπα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά, περίπου για μισή ώρα μέχρι να πιούν τα υγρά όλα. Αφήνουμε τη γέμιση να παγώσει πριν την βάλουμε πάνω στην ζύμη μας!
  Με ανυπομονησία πήρα τη ζύμη στα χέρια απ' το ψυγείο, μετά από 1 1/2  ώρα που την είχα φτιάξει. Είχε γίνει ένα σκληρό ζυμάρι αλλά επειδή έχει βούτυρο λιώνει πολύ εύκολα όταν αρχίζουμε να το δουλεύουμε γι' αυτό δεν θέλει να χρονοτριβούμε. Το έβαλα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη το άνοιξα σε ένα φύλλο όχι πολύ λεπτό, όσο να σκεπάσει την ταρτιέρα μου, διαμέτρου 26 εκ. Θα ήταν προτιμότερο να την έβαζα σε μια μικρότερη 20 εκ, περίπου, αν είχα, γιατί έτσι θα γινόταν λίγο πιο χοντρό το φύλλο. Αλλά και σ αυτή μια χαρά έγινε! Γύρισα το φύλλο στην ταρτιέρα κι  έκοψα τα περισσεύματα με ένα μαχαίρι και τα άφησα στην άκρη για να κάνω το στόλισμα μετά επάνω στην τάρτα μου.
  Έστρωσα τη γέμιση πάνω στο φύλλο και γύρισα προς τα μέσα της άκρες του. Με το ζυμάρι που περίσσεψε έφτιαξα τα σχέδια που βλέπετε στις φωτογραφίες και πολύ τη χάρηκα αυτή την καλλιτεχνία !
  Άλειψα την επιφάνεια όπου υπήρχε ζύμη με το ασπράδι αυγού που είχα βάλει στην άκρη από πριν και πασπάλισα με καστανή ζάχαρη.
  Έψησα στην κάτω σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς ,για 40 λεπτά στις αντιστάσεις και 5 λεπτά στον αέρα για να πάρει και το επιθυμητό χρώμα!
  Ανυπομονούσα να παγώσει για να μπορέσω να κόψω κομμάτι!!! Με ξετρέλαιναν τα αρώματα που πλημμύρισαν το δωμάτιο!!! Όταν την έκοψα διαπίστωσα πως η ζύμη έτριβε λιγότερο απ' τις προηγούμενες τάρτες που είχα κάνει, είχε μια γεύση βουτυράτη υπέροχη και ελαφρά γλυκιά, ακριβώς όπως την ήθελα! Η δε γέμιση?  Μμμμμμμμ μπουκιά και συχώριο που λένε και στο χωριό μου!!! Μ αυτή την τάρτα θα περνάνε όμορφα οι βραδιές του χειμώνα με καλή παρέα κι ένα ποτήρι  κρασί μπροστά στο  τζάκι!!! Άντε και καλό μας χειμώνα!!!



 To link της συνταγής : https://www.youtube.com/watch?v=vAOMQRzJQd8




Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή

Μοιάζει με ραβανί αλλά δεν είναι!! Είναι μια σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα, για απαιτητικούς ουρανίσκους ;) 
Την έφτιαξα πριν ένα χρόνο και τώρα είπα να την βάλω εδώ να την μοιραστώ μαζί σας, μιας και τα πορτοκάλια ωριμάζουν και έρχεται η εποχή τους!!



Υλικά συνταγής
1/2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι πολέντα
1 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
1/2 φλ. γάλα
1 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
125 γρ. Νουνού βούτυρο + για βουτύρωμα ταψιού
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού


Για το σιρόπι:
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
1 φλ. νερό
1 βανίλια με ζάχαρη και πορτοκάλι
1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες


Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 εκ. περίπου και βάθους 6 εκ. περίπου και το αφήνουμε στην άκρη. Προαιρετικά βάζουμε λαδόκολα και βουτυρώνουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτύπημα να ενσωματωθούν. Τμηματικά προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά. Κάνουμε το πείραμα με το καλαμάκι από σουβλάκι και αν βγει στεγνό η πορτοκαλόπιτα μας είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από το φούρνο.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι: Τοποθετούμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το 1 φλ. κρύο νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε για 5′ , ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Προσθέτουμε μέσα και τις φέτες πορτοκαλιού, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για ακόμα 3-4′ από τη στιγμή που έλθει σε σημείο βρασμού.
Μεταφέρουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα πιάτο, ρίχνουμε στη πορτοκαλόπιτα το μισό σιρόπι και αφήστε το για 15′. Βάζουμε τη πορτοκαλόπιτα σε πιατέλα, γαρνίρουμε με τις σιροπιασμένες φέτες πορτοκαλιού και σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι όταν πρόκειται να σερβίρουμε.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Κολοκυθοκεφτέδες του ''Σελιανίτη''

Πριν χρόνια πολλά , παραγγείλαμε κολοκυθοκεφτέδες για ορεκτικό στο σουβλατζίδικο του ''Σελιανίτη'' στα Σελιανίτικα. Πρώτη φορά έτρωγα και ξετρελάθηκα με τη γεύση τους! Έκτοτε πολλές φορές παρήγγειλα το ίδιο πιάτο σε άλλα εστιατόρια αλλά κανένα δεν ταίριαζε στη γεύση με του Σελιανίτη. Έγιναν μέτρο σύγκρισης οι κολοκυθοκεφτέδες της κυρά-Σίας για μένα!!! Πάντα έλεγα '' σαν του Σελιανίτη δεν είναι αυτοί εδώ!!''.
Ο ''Σελιανίτης'' άλλαξε χέρια εδώ και δύο χρόνια, οπότε κι εγώ σκέφτηκα πως όταν βρω στο δρόμο μου την κυρά-Σία θα της πάρω την συνταγή πάει και τελείωσε!!! Φέτος το καλοκαίρι πριν την βρω, να πω πως έφτιαξα μια συνταγή που βρήκα μέσα στο ίντερνετ και υποτίθετε πως ήταν συνταγή μιας γιαγιάς, αλλά όταν τους έφτιαξα είπα και πάλι, Όχι, δεν είναι έτσι οι σωστοί κολοκυθοκεφτέδες!!! Την βρήκα την κυρά-Σία ένα βράδυ να κάθεται με την οικογένειά της στο παλιό της μαγαζί!! Πήγα κοντά και κάθισα γονατιστή δίπλα στην καρέκλα της! Πες μου κυρά -Σία, πως τους φτιάχνεις γιατί θα σκάσω! Σαν τους δικούς σου δεν υπάρχουν πουθενά!'' -Να σου πω κορίτσι μου , μου είπε γελώντας, εγώ την δίνω την συνταγή πολλές φορές, δεν την έχω κρυφή, αλλά δεν τους πετυχαίνουν, είναι στο χερικό παιδάκι μου!
Μου την έδωσε την συνταγή και βρήκα την ευκαιρία σήμερα να κάνω την δοκιμή μου!!! Ναι, δεν είναι ακριβώς όπως τους έτρωγα στην κυρά -Σία, αλλά είναι ένα τσακ μακριά απ' αυτούς, βλέπεις εγώ δεν μπορώ να βάλω σιμιγδάλι από στάρι λόγω κοιλιοκάκης και ίσως η πολέντα να μην αφήνει την συνταγή της να γίνει ακριβώς το ίδιο! Όσοι θελήσετε να τους φτιάξετε και δεν έχετε πρόβλημα με την γλουτένη βάλτε σιμιγδάλι κανονικό!!!
Σ ευχαριστώ καλή μου κυρά -Σία, να έχεις υγεία και μακροημέρευση!!! Για μένα μέχρι να πεθάνω οι δικοί σου κολοκυθοκεφτέδες θα είναι μακράν οι καλύτεροι που έχω φάει!!!!





ΥΛΙΚΑ

. 4 κολοκύθια μεσαίου μεγέθους
. 4 αυγά ( σπιτικά αν είναι δυνατόν)
. Τυρί φέτα μπόλικη ( με το μάτι έριξα κι εγώ περίπου στα 400 γρ.)
.  80 γρ. περίπου ρεγγάτο τριμμένο
. 1 κρεμμύδι τριμμένο
. Δυόσμο ψιλοκομμένο
. Αλάτι λίγο
. Πιπέρι
. Σιμιγδάλι όσο χρειαστεί για να μην είναι ρευστό το μείγμα μας ( περίπου 100 γρ. έριξα εγώ πολέντα)
. Εγώ πρόσθεσα 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ χωρίς αυτό να είναι στη συνταγή!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το πρωί τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια και το κρεμμύδι και τα αλατίζουμε ,τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε σκεπασμένα πάνω από 2 ώρες να στραγγίζουν από τα υγρά τους! Όταν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα στραγγίζουμε καλά και με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και τα προσθέτουμε στο μπολ ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τα τυριά, το επιπλέον αλάτι με προσοχή γιατί δεν θέλουμε να βγει αλμυρό το μείγμα, μισό κουταλάκι είναι αρκετό! Προσθέτουμε το πιπέρι, το δυόσμο και τέλος το σιμιγδάλι σιγά σιγά μέχρι να δούμε πως σφίγγει το μείγμα μας και δεν είναι νερουλό , ώστε να μπορεί να πλάθετε σαν κεφτές αλλά όχι τόσο σφιχτό όπως με τον κιμά!
Βάζουμε ένα βαθύ σκεύος με λάδι να κάψει στο μάτι της κουζίνας και όταν έχει κάψει καλά αρχίζουμε να πλάθουμε μέτρια μπαλάκια με το μείγμα μας και να τα ρίχνουμε στο λάδι. Εγώ για να μη μου διαλυθούν στο τηγάνι φρόντισα και έβαλα στα δάκτυλά μου αλεύρι καλαμποκιού ώστε να έχει μια μεγαλύτερη αντοχή ο κεφτές όταν ψήνετε ! Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να παγώσουν λίγο πριν τους απολαύσουμε!!!


.


Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ

Ρολό με κιμά, με υλικά χωρίς γλουτένη! Αντί φρυγανιάς ή ψωμιού βάζω πατάτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη!








ΥΛΙΚΑ

.1 κιλό κιμάς ανάμεικτος
.1 μεγάλο κρεμμύδι
.2 σκελίδες σκόρδο
.2 καρότα
.2 μεγάλες πατάτες
.1 ντομάτα ώριμη
.Δυόσμος και μαϊντανός
.1 αυγό
.Πιπέρι
.Αλάτι
.Λάδι
.Μπεΐκον χωρίς γλουτένη
.Τυρί φέτα ή κίτρινο τυρί

.Πατάτες κομμένες ροδέλες χοντρές , λάδι για το ταψί , λεμόνι, πορτοκάλι, δεντρολίβανο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη την πατάτα, το καρότο και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Στο μπλέντερ λιώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη ή την πολτοπιούμε στο μπλέντερ, αλλά πρέπει να την στραγγίξουμε μετά στο σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά.
Ρίχνουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε καλά. Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ λίγο με το σύρμα και το ρίχνουμε στον κιμά συνεχίζοντας το ζύμωμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ρίχνουμε τα μυρωδικά και τέλος λίγο λάδι , περίπου 5 κουταλιές σούπας. Αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο με μια πετσέτα στην άκρη και κόβουμε τις πατάτες για το ταψί. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες μας.
Παίρνουμε ένα ταψί νούμερο 32 περίπου και του ρίχνουμε λίγο λάδι. Βάζουμε τον κιμά σε μια λαδόκολλα, ανοίγουμε με τα χέρια μας σαν φύλο χοντρό περίπου 2 εκατοστά . Βάζουμε σε σειρές το μπεΐκον και πάνω το τυρί φέτα ή το κίτρινο τυρί κομμένο σε φέτες. Πιάνουμε την μια άκρη της λαδόκολλας και γυρίζουμε το ένα μέρος προς τα πάνω και μετά το άλλο μέρος ώστε να γίνει ρολό . Πλάθουμε με τα δάκτυλά μας να ενωθεί καλά και το γυρίζουμε με προσοχή στο ταψί.
Ρίχνουμε τις πατάτες στο ταψί, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, προσθέτουμε κλωναράκια δεντρολίβανο και κομμένο σκόρδο, ρίχνουμε μπόλικο λάδι και μισό ποτήρι νερό και βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς και ψήνουμε στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου ,ώσπου να πιεί τα υγρά και να ροδίσει καλά το φαγητό μας, περίπου 1 1/2 ώρα! Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο το ρολό όταν θα έχει ροδίσει για να μην καεί! 



  


Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΥΛΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Έχουμε κι εμείς δικαίωμα οι κοιλιοκακικοί , να φάμε μια μπουγάτσα βρε αδελφέ!!! Τι θα γίνει? Θα τα πεθυμάμε όλα και δεν θα μπορούμε να αγγίξουμε τίποτα? Μπορεί να μην μπήκα στον κόπο να φτιάξω φύλο σφολιάτας ( γιατί κι αυτό θα  μπορούσα να κάνω, μιας κι έχει συνταγές στο ίντερνετ και γι' αυτό ) αλλά ήμουν σίγουρη πως με το φύλο που κάνω για πίτες θα είναι εξίσου θεική η μπουγάτσα μου! Το πείραμα πέτυχε!!! Δεν έμεινε ψίχουλο!!!

Την συνταγή της μπουγάτσας την έχω εδώ και λίγα χρόνια βρει στις ''συνταγές της παρέας'' και είναι πράγματι μια κρέμα με γεύση υπέροχη!




ΥΛΙΚΑ για το φύλο

. Μισό ποτήρι γάλα
. Ένα αυγό
. Δύο κουταλιές σούπας βούτυρο αγελάδος ανάλατο
. Αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια! ( Αλεύρι Finax κόκκινο χρησιμοποιώ εγώ )
. Μισό κουτ. γλυκού αλάτι

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα

. 4 κούπες γάλα ( 250 ml η κούπα μέτρησης)
. 1/4 της κούπας βούτυρο αγελάδος ( 50 γρ. έβαλα )
. 2/3 της κούπας σιμιγδάλι ( πολέντα κίτρινη έβαλα AKIS)
. 2/3 της κούπας ζάχαρη
. 2 αυγά
. 1 βανίλια

.άχνη και κανέλα για πασπάλισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια λεκάνη το γάλα και το αυγό ,χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν , ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο και τέλος το αλεύρι και λίγο αλάτι. Φτιάχνουμε και χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι και το αφήνουμε  στην άκρη για να ξεκουραστεί λίγο ώσπου να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα και το ζεσταίνουμε. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο κι ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το σιμιγδάλι και καβουρντίζουμε για ένα λεπτό με μια ξύλινη κουτάλα. Έπειτα προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με  σύρμα. Ρίχνουμε  τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα μας. Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να παγώσει λίγο η κρέμα. Χτυπάμε τα δύο αυγά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στην κρέμα μας ανακατεύοντας όμως για να μην μας καεί το αυγό! Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη ώσπου να ανοίξουμε τα φύλα μας!

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς! 

Για ν ' ανοίξουμε τα 2 φύλα παίρνουμε δύο λαδόκολλες, βάζουμε την μια στον πάγκο μας, ρίχνουμε λίγο νισεστέ και βάζουμε το ένα ζυμάρι επάνω πασπαλίζοντάς το κι αυτό με λίγο νισεστέ. Βάζουμε την άλλη λαδόκολλα πάνω στο ζυμάρι και μετά με τον πλάστη μας ανοίγουμε το φύλο όσο  λεπτό το θέλουμε εμείς. Επειδή βάζω μόνο δύο φύλα δεν τα έκανα πολύ λεπτά, ίσα ίσα που να καλύψουν τα ταψί μου τα έκανα !
Στρώνουμε το ένα φύλο σε βουτυρωμένο ταψί ορθογώνιο 22x28 . Ρίχνουμε  την κρέμα  και στα πλαινά κόβουμε το φύλο στο ταψί και γυρνάμε το λίγο που περισσεύει πάνω στην κρέμα. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα . Στρώνουμε και το άλλο φύλο πάνω στην κρέμα και κόβουμε καλά όσο περισσεύει γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα! Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλου και χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια ώστε να μη μας φουσκώσει πολύ το φύλο και να κοπεί καλύτερα όταν το σερβίρουμε. 6 μεγάλα κομμάτια βγαίνουν ! 
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά το φύλο  πάνω κάτω!
Βγάζουμε απ' το φούρνο και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Εγώ σηκώνω το επάνω φύλο και ρίχνω μπόλικη άχνη ζάχαρη και μέσα στη μπουγάτσα μου!!
Τρώγεται πάντα ζεστή! Αλλά και παγωμένη δεν με χαλάει ;)










Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Καρυδόπιτα με κρέμα! Μια μελαχρινή με λευκό καπέλο!

Μια μελαχρινή γιάλα...κούκλα ζωντανή γιάλα...Μπροστά σε τέτοια μελαχρινή τύφλα να' χουν οι ξανθές!!!

Κάθε μέρα είναι μέρα για γλυκό κι απόλαυση!!! Να μη μας πέσει και το ζάχαρο και πάθουμε καμιά ζημιά!
Όλο το χειμώνα που μάζεψα τα καρύδια απ΄ το χωριό, μια καρυδόπιτα δεν την έφτιαξα!!! Παράλειψη μεγάλη! Και τώρα που κοντεύουμε να μαζέψουμε τα φετινά το θυμήθηκα! Είδα και μια δημοσίευση κι άναψαν τα αίματα, για σιρόπια και κανέλα τριμμένη, να μοσχοβολήσει το σπίτι, να φάνε οι δικοί μου και να ξετρελαθούν! Να ζητάνε νερό παγωμένο και να πίνουν στην υγειά μου !!!
Εγώ ορφανή την μελαχρινή μου δεν την ήθελα όμως, θα βάλω και κρέμα είπα, που είναι απαλή και θα της ταιριάζει!Κανελίτσα τριμμένη από πάνω και καλή μας όρεξη!! Η καρυδόπιτα βέβαια πάει τέλεια με παγωτό ως γνωστόν κι όποιος θέλει την αφήνει σκέτη και την απολαμβάνει με μια μπάλα παγωτό βανίλια!


ΥΛΙΚΑ
.150 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
.1 κούπα ( 250 ml) ζάχαρη
. 4 αυγά
.1 κούπα σιμιγδάλι ( πολέντα κίτρινη)
.1/4 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
.1/2 κ.γ. τριμμένη κανέλα
.2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
.1 κούπα τριμμένο καρύδι, όχι πολύ ψιλό σκόνη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

.2 κούπες νερό
.2 1/2 κούπες ζάχαρη
.1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
.2 βανίλιες σκόνη 

Τα βράζουμε όλα μαζί για 7 λεπτά και το αφήνουμε να παγώσει

.Την συνταγή της καρυδόπιτας την δημοσίευσε η κ. Παπάζογλου Τάνια στις ''Συνταγές με άρωμα και γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά'' !  

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

.1 λίτρο γάλα
.7 κ.σούπας κορν Φλάουερ
.6 κ. σούπας ζάχαρη
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα χρειαστούμε ένα ταψί μικρό με διάμετρο 22 -23 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ να αφρατέψει. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι με τα καρυκεύματα , κλείνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια μαρίζ, προσθέτουμε το καρύδι και το γυρίζουμε στο ταψί μας.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις για περίπου 40 με 45 λεπτά και όταν είναι έτοιμο κάνουμε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει στεγνή τότε το βγάζουμε απ το φούρνο!
Σιροπιάζουμε το γλυκό μας με το παγωμένο σχεδόν σιρόπι και το αφήνουμε σκεπασμένο με ένα πανάκι στην άκρη να παγώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα μας. Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα ρίχνουμε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη , ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να λιώσουν και βάζουμε την κατσαρόλα μας στην φωτιά. Ρίχνουμε και μια βανίλια και όταν πάρει βράση αποσύρουμε απ το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα. Αφήνουμε να παγώσει κάμποσο ανακατεύοντας το και μετά το ρίχνουμε πάνω στην καρυδόπιτα. Πασπαλίζουμε με κανέλα τριμμένη και μετά όταν δεν είναι πολύ ζεστό πια το βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, πριν το απολαύσουμε!









Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ η πιο απλή και η πιο νόστιμη! Άνευ γλουτένης!

 Έχω χρόνια πολλά που κάθε φορά στη Χάρη του Αγίου Φανουρίου προσφέρω φανουρόπιτα, όχι γιατί ψάχνω κάτι που έχασα και θέλω να το βρω ,( το παν είναι η υγειά μας και μόνο γι' αυτό παρακαλιέμαι καθημερινά) , αλλά γιατί θέλω να ευχαριστήσω τον Άγιο για την προστασία του που μου προσφέρει και για να συγχωρεθεί η ψυχούλα της μητέρας του ( ως γνωστόν κάθε φορά που μας προσφέρουν ένα κομμάτι φανουρόπιτα λέμε ''να συχωρεθεί η ψυχή της μάνας του Αγίου '' ) .
 Η συνταγή που κάνω είναι πάντα η ίδια, όσες φορές εκτός της γιορτής, προσπάθησα να δοκιμάσω να κάνω κάποια άλλη που βρήκα σε ιστολόγια και σελίδες του ίντερνετ ή από γυναίκες γνωστές μου δεν έμεινα τόσο ευχαριστημένη κι έτσι είπα τέλος οι δοκιμές, αυτή είναι πετυχημένη και αυτή θα κάνω πάντα! Είναι η συνταγή που βρήκα στις ''Συνταγές της παρέας'' και είναι γνωστή ως η φανουρόπιτα της Σπεράτζας Βρανά! Την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Όποιος την κάνει θα με δικαιολογήσει που δεν την αλλάζω!!!
 Την φανουρόπιτα την φτιάχνουμε πάντα με τη συνοδεία της προσευχής του Αγίου, την σταυρώνουμε τρις και την ψήνουμε ! Εγώ πηγαίνω στον εσπερινό, είναι πιο γαλήνια εκείνη την ώρα στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στα Ζαχλωρίτικα Αιγίου, αλλά και σε κάθε εκκλησία που έχω πάει μέσα στα χρόνια που πέρασαν. Θυμάμαι στο Λουτράκι μια χρονιά, το πόσο όμορφος ήταν ο Ναός, το πλήθος του κόσμου, την κατάνυξη και την ηρεμία !
Όπως και να έχει, εύχομαι να μας προστατεύει πάντα ο Άγιος Φανούριος, να φανερώνει υγεία κι αγάπη σε κάθε σπιτικό και ότι επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά!
Πάμε να δούμε τα υλικά, τα οποία τα έχω προσαρμόσει στα δικά μου μέτρα , μιας και βάζω αλεύρι χωρίς γλουτένη , και στο ταψί  νούμερο 30 . Η κούπα που χρησιμοποιώ χωράει 300 ml νερό . Τα υλικά μου είναι πάντα 9 , αν δεν θέλετε κανέλα τριμμένη μέσα τότε πασπαλίστε με σουσάμι όταν ρίξετε το μείγμα στο ταψί, αλλά να ξέρετε ότι η κανέλα της δίνει άλλη νοστιμιά . Αυτή τη φορά της έριξα σουσάμι γιατί ξέχασα πως μου είχε τελειώσει η κανέλα!!!






ΥΛΙΚΑ

600 γρ. αλεύρι Schar mix C -( μπορείτε να βάλετε το δικό σας αλεύρι φαρίνα)
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κούπες ζάχαρη- ( μπορείτε να την κάνετε λιγότερο γλυκιά ανάλογα τα γούστα σας, εγώ την θέλω αρκετά γλυκιά)
Μισή κούπα ελαιόλαδο- ( και όχι σπορέλαια )
1 κούπα χυμό φρέσκο πορτοκάλι
Μισή κούπα καρύδι τριμμένο
Μισή κούπα σταφίδες ξανθές ( μουλιασμένες σε βραστό νερό και στραγγισμένες, περασμένες από αλεύρι μετά )
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
Σουσάμι ή κανέλα τριμμένη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμένουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς αντιστάσεις.
Βάζουμε τα υγρά υλικά στο μπολ και την ζάχαρη και με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ στη χαμηλή ένταση ,χτυπάμε να λιώσει η ζάχαρη . Προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε κοσκινήσει και έχουμε προσθέσει το μπείκιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά να μην έχει μπαλάκια αλευριού το μείγμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το καρύδι κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα απαλά ,καλύτερα να γίνετε το τελικό ανακάτεμα με την μαρίζ. Τέλος προσθέτουμε τις αλευρωμένες σταφίδες και ρίχνουμε το μείγμα μας σε λαδωμένο ελαφρά και αλευρωμένο ταψί  νο 30. Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με κανέλα και βάζουμε στο φούρνο μας στη μεσαία σχάρα . Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου όσο ψήνετε η πίτα μας παρά μόνο για να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο αν χρειαστεί! Στα 15 λεπτά ψησίματος χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 και αφήνουμε έτσι για τα επόμενα 45 λεπτά. Στη 1 ώρα η πίτα μας είναι έτοιμη, ανοίγουμε το φούρνο  και κάνουμε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα, αν θα βγει στεγνή τότε είναι έτοιμη! Αφήνουμε να παγώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια! Εάν δεν βάλετε σουσάμι μπορείτε να πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη όταν την βγάλετε απ' το φούρνο!
Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία πάντα !!!









Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...