Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ η πιο απλή και η πιο νόστιμη! Άνευ γλουτένης!

 Έχω χρόνια πολλά που κάθε φορά στη Χάρη του Αγίου Φανουρίου προσφέρω φανουρόπιτα, όχι γιατί ψάχνω κάτι που έχασα και θέλω να το βρω ,( το παν είναι η υγειά μας και μόνο γι' αυτό παρακαλιέμαι καθημερινά) , αλλά γιατί θέλω να ευχαριστήσω τον Άγιο για την προστασία του που μου προσφέρει και για να συγχωρεθεί η ψυχούλα της μητέρας του ( ως γνωστόν κάθε φορά που μας προσφέρουν ένα κομμάτι φανουρόπιτα λέμε ''να συχωρεθεί η ψυχή της μάνας του Αγίου '' ) .
 Η συνταγή που κάνω είναι πάντα η ίδια, όσες φορές εκτός της γιορτής, προσπάθησα να δοκιμάσω να κάνω κάποια άλλη που βρήκα σε ιστολόγια και σελίδες του ίντερνετ ή από γυναίκες γνωστές μου δεν έμεινα τόσο ευχαριστημένη κι έτσι είπα τέλος οι δοκιμές, αυτή είναι πετυχημένη και αυτή θα κάνω πάντα! Είναι η συνταγή που βρήκα στις ''Συνταγές της παρέας'' και είναι γνωστή ως η φανουρόπιτα της Σπεράτζας Βρανά! Την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Όποιος την κάνει θα με δικαιολογήσει που δεν την αλλάζω!!!
 Την φανουρόπιτα την φτιάχνουμε πάντα με τη συνοδεία της προσευχής του Αγίου, την σταυρώνουμε τρις και την ψήνουμε ! Εγώ πηγαίνω στον εσπερινό, είναι πιο γαλήνια εκείνη την ώρα στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στα Ζαχλωρίτικα Αιγίου, αλλά και σε κάθε εκκλησία που έχω πάει μέσα στα χρόνια που πέρασαν. Θυμάμαι στο Λουτράκι μια χρονιά, το πόσο όμορφος ήταν ο Ναός, το πλήθος του κόσμου, την κατάνυξη και την ηρεμία !
Όπως και να έχει, εύχομαι να μας προστατεύει πάντα ο Άγιος Φανούριος, να φανερώνει υγεία κι αγάπη σε κάθε σπιτικό και ότι επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά!
Πάμε να δούμε τα υλικά, τα οποία τα έχω προσαρμόσει στα δικά μου μέτρα , μιας και βάζω αλεύρι χωρίς γλουτένη , και στο ταψί  νούμερο 30 . Η κούπα που χρησιμοποιώ χωράει 300 ml νερό . Τα υλικά μου είναι πάντα 9 , αν δεν θέλετε κανέλα τριμμένη μέσα τότε πασπαλίστε με σουσάμι όταν ρίξετε το μείγμα στο ταψί, αλλά να ξέρετε ότι η κανέλα της δίνει άλλη νοστιμιά . Αυτή τη φορά της έριξα σουσάμι γιατί ξέχασα πως μου είχε τελειώσει η κανέλα!!!






ΥΛΙΚΑ

600 γρ. αλεύρι Schar mix C -( μπορείτε να βάλετε το δικό σας αλεύρι φαρίνα)
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κούπες ζάχαρη- ( μπορείτε να την κάνετε λιγότερο γλυκιά ανάλογα τα γούστα σας, εγώ την θέλω αρκετά γλυκιά)
Μισή κούπα ελαιόλαδο- ( και όχι σπορέλαια )
1 κούπα χυμό φρέσκο πορτοκάλι
Μισή κούπα καρύδι τριμμένο
Μισή κούπα σταφίδες ξανθές ( μουλιασμένες σε βραστό νερό και στραγγισμένες, περασμένες από αλεύρι μετά )
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
Σουσάμι ή κανέλα τριμμένη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμένουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς αντιστάσεις.
Βάζουμε τα υγρά υλικά στο μπολ και την ζάχαρη και με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ στη χαμηλή ένταση ,χτυπάμε να λιώσει η ζάχαρη . Προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε κοσκινήσει και έχουμε προσθέσει το μπείκιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά να μην έχει μπαλάκια αλευριού το μείγμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το καρύδι κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα απαλά ,καλύτερα να γίνετε το τελικό ανακάτεμα με την μαρίζ. Τέλος προσθέτουμε τις αλευρωμένες σταφίδες και ρίχνουμε το μείγμα μας σε λαδωμένο ελαφρά και αλευρωμένο ταψί  νο 30. Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με κανέλα και βάζουμε στο φούρνο μας στη μεσαία σχάρα . Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου όσο ψήνετε η πίτα μας παρά μόνο για να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο αν χρειαστεί! Στα 15 λεπτά ψησίματος χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 και αφήνουμε έτσι για τα επόμενα 45 λεπτά. Στη 1 ώρα η πίτα μας είναι έτοιμη, ανοίγουμε το φούρνο  και κάνουμε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα, αν θα βγει στεγνή τότε είναι έτοιμη! Αφήνουμε να παγώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια! Εάν δεν βάλετε σουσάμι μπορείτε να πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη όταν την βγάλετε απ' το φούρνο!
Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία πάντα !!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...