Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

ΜΟΥΣΑΚΑΣ , ΤΟ ΑΚΡΩΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΑΓΗΤΟ

Κι αν έχουμε κοιλιοκάκη , όλα τα φτιάχνουμε ,όλα τα καταφέρνουμε!!! Μουσακάς λατρεμένος, λαχταριστός κι απολαυστικός , με την συνοδεία μπύρας χ.γ. , δεν έχω καλύτερο τώρα με τη ζέστη!!!


ΜΟΥΣΑΚΑΣ Χ.Γ. 

Υλικά
πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες
μισό φλυντζάνι τσαγιού φρυγανιά χ.γ. τριμμένη
2 κιλά κιμάς μοσχαρίσιος
7 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 πουμαρό 500 γρ.
2 μεγάλα κρεμμύδια και δύο σκελίδες σκόρδο
τριμμένη κανέλα και γαρύφαλλο
δύο φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
100 γρ. τριμμένο ρεγγάτο τυρί
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1,5 λίτρο γάλα φρέσκο
150 γρ. κόρν φλάουρ χ.γ.
150 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
2 αυγά χτυπημένα
μια κουταλιά γλυκού αλάτι ψιλό
μισή κουταλιά μοσχοκάρυδο
100 γρ, περίπου ρεγγάτο τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες στενόμακρες και χοντρές. Βάζουμε μια λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε τις μελιτζάνες με τη σειρά επάνω. Φροντίζουμε να καλυφτεί καλά όλη η επιφάνεια της λαμαρίνας κι ακόμα καλύτερα να βάλουμε και λίγες φέτες σε διπλή σειρά γιατί θα μαζέψουν λίγο στο ψήσιμο. Ραντίζουμε με λάδι , με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα.
Παράλληλα ώσπου να γίνουν οι μελιτζάνες ,κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά πατατάκια και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν , βγάζοντας τες σε σκεύος που έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί.
Σε άλλη κατσαρόλα και παράλληλα με αυτά βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά ρίχνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να αλλάξει χρώμα ανακατεύοντας τον συχνά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το πουμαρό , τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μην έχει καθόλου νερά ! Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.
Βγάζουμε τη λαμαρίνα απ το φούρνο. αφαιρούμε σε ένα πιάτο μεγάλο τις μελιτζάνες , λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο του ταψιού και πασπαλίζουμε την φρυγανιά να πάει παντού και να κάνει ένα στρώμα για βάση! Βάζουμε την σειρά πατάτες σε όλο τον πάτο του ταψιού και μετά τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε επάνω τον κιμά και στρώνουμε καλά το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τα 100 γρ. ρεγγάτο και αφήνουμε για λίγο κατά μέρος.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με ένα κουταλάκι αλάτι ψιλό για να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο απ το χλιαρό γάλα, το κορν φλάουρ, τα χτυπημένα αυγά και τα ανακατεύουμε να γίνει μια λεία κρέμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το γάλα απ τη φωτιά αφού έχει ζεστάνει αρκετά και σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα αυτό ανακατεύοντας καλά να μην κόψει το αυγό μας. Ξαναβάζουμε στην φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύοντας με ένα αυγοδάρτη συνεχώς ρίχνουμε και το βούτυρο που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου και το μοσχοκάρυδο !! Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα μας θα πήξει αμέσως. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και ανακατεύουμε ακόμα ένα λεπτό!!! Ρίχνουμε την κρέμα πάνω απ τον κιμά στο ταψί και την στρώνουμε καλά.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί τριμμένο ρεγγάτο ή άλλο προτιμησής μας και βάζουμε στο φούρνο στην δεύτερη από κάτω σχάρα, στους 180C στις αντιστάσεις για να ψηθεί περίπου 1 ώρα. Όταν ροδίσει η επιφάνεια σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο . Βγάζουμε απ το φούρνο και αφήνουμε να παγώσει καλά πριν κόψουμε και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!!!
Σημείωση : Με τον τρόπο αυτό έβγαλα ένα φαγητό που δεν είχε καθόλου περιττά λάδια στον πάτο του ταψιού ή στο πιάτο μας μετά!!!! 
😉 Δεν άφησα να παγώσει καλά γι αυτό και η κρέμα δεν πάγωσε και δεν φαίνεται στο ύψος της, κάποιοι πεινούσαν πολύ 😉

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...