Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ από τα χεράκια μας!!!

  Στα Καλαβρυτοχώρια τις χυλοπίτες τις λέμε τουτουμάκια...έτσι τις έμαθα από μικρή και τώρα δεν είναι εύκολο να ξεμάθω! Κάθε αρχή καλοκαιριού ,μετά το Πάσχα  που οι κότες γεννούσαν περισσότερα αυγά καθημερινά, μαζεύονταν οι γυναίκες της οικογένειας για την παρασκευή τους! Ξημερώματα ''έπνιγαν'' το ζυμάρι , δηλαδή έφτιαχναν τη ζύμη , την άφηναν λίγη ώρα να ξεκουραστεί και μετά καταπιάνονταν με το άνοιγμα των φύλλων!!! Κιλά πολλά έφτιαχναν , να έχει το σπίτι τουτουμάκια για όλο το χρόνο!!! Εμείς οι μικρότερες κοπέλες του σπιτιού βοηθούσαμε στο κόψιμο , εκεί ήταν και ο φόβος μην πάρει το μαχαίρι που έκοβε σαν ξυράφι την άκρη του χεριού μας!!
  Μετά την διάγνωση για την κοιλιοκάκη δεν μπόρεσα να ξαναφάω χυλοπίτες , κάπου βρήκα στο εμπόριο κάποιας μάρκας αλλά ήταν τόση η καλαμποκίλα που άφηναν και λάσπιζαν τραγικά που τις πέταξα! Το είχα κατά νου να τολμήσω να κάνω με τη μαμά δικές μας χυλοπίτες-τουτουμάκια και σήμερα πρωί ανασκουμπωθήκαμε με όρεξη!!!
  Ότι θέλει ο άνθρωπος το μπορεί, ότι δεν θέλει δεν μπορεί!!!
  Έβαλα αλεύρι Finax κόκκινο γιατί είναι από στάρι επεξεργασμένο και έχει καλύτερη συμπεριφορά , να μοιάζει περισσότερο το αποτέλεσμα στις χυλοπίτες που έχω συνηθίσει να τρώω! Πάμε να σας δείξω φωτογραφίες απ' την διαδικασία παρασκευής τους και τα υλικά!! Τα αγαπημένα χεράκια που με βοηθάνε είναι της γλυκιάς μου μητέρας Ιωάννας!!!

ΥΛΙΚΑ
900 γρ. αλεύρι Finax κόκκινο ( ένα κουτί)
4 μεγάλα αυγά σπιτικά
300 ml γάλα φρέσκο
1 κουταλιά σούπας αλάτι ψιλό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ. Ρίχνουμε και το γάλα και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και τέλος το αλάτι , ζυμώνοντας πια με το χέρι μας μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή που να μπορεί να ανοίξει φύλλο ! Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα! Ρίχνουμε λίγο λάδι στον πάτο του μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι μας κατά μέρος να ξεκουραστεί περίπου ένα μισάωρο , σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Ανοίγουμε φύλλα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες πασπαλίζοντας την πρώτη λαδόκολλα και το ζυμαράκι μας με νισεστέ για να μην κολλάει!
Έχουμε στρώσει ένα μεγάλο τραπέζι με καθαρό τραπεζομάντηλο και απλώνουμε τα φύλλα εκεί μέχρι να τα τελειώσουμε όλα.
Όταν έχουμε όλα τα φύλλα έτοιμα, τότε τα σκεπάζουμε με ένα άλλο τραπεζομάντηλο και αφήνουμε έτσι εκεί για περίπου 20 λεπτά, ώσπου η ζύμη να τραβήξει και να στεγνώσει κάπως.


Όταν έχουν στεγνώσει κάμποσο, τότε με ένα καθαρό πινέλο απομακρύνουμε το περιττό νισεστέ που έχει μείνει πάνω τους και τα τυλίγουμε στον χοντρό πλάστη, όπως στην φωτογραφία πιο πάνω! Χαράζουμε κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι , μετά κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια . Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε καλύτερα!


Αρχίζουμε και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τα στοιβαγμένα φύλλα προσέχοντας τα χέρια μας!
Απλώνουμε σε καθαρό τραπεζομάντηλο τις χυλοπίτες μας και αφήνουμε εκεί να στεγνώσουν για μέρες, ανακατεύοντας τις με τα χέρια μας που και που μέσα στη μέρα. Σκεπάζουμε με τούλι για να μην  υπάρχει ο φόβος να μολυνθούν από κάποιο έντομο! Στο χωριό παλιά αφήναμε για ένα μήνα απλωμένες τις χυλοπίτες και μετά τις αποθηκεύαμε!

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν να τις φτιάξουν!! Εγώ τα κατάφερα, γιατί όχι κι εσείς!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...