Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

  Τέσσερις είναι οι ομάδες τροφίμων που μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια όσοι πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά!
Στην καθημερινή μας διατροφή λοιπόν επιλέγουμε να τρεφόμαστε με αυτά, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα όσο γίνετε περισσότερο!
 
  Σήμερα έφτιαξα ένα φαγητό για πρώτη φορά, αν και πολλές φορές είχα ακούσει συγγενείς και φίλους να λένε πως το έφτιαξαν για γεύμα και ζήλευα !

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Είναι ένα φαγητό σαν το φρικασέ αλλά με την αγκινάρα παίρνει άλλη γλύκα, απογειώνεται!!!




ΥΛΙΚΑ 
1 1/2 κιλό κατσικάκι μικρό ή αρνάκι ( προτιμάμε το μπούτι αλλά και το μπροστινό κομμάτι γίνετε πολύ ωραίο) 
12 περίπου αγκινάρες κατά προτίμηση άγριες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μαρούλι χοντροκομμένο
1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
1 ματσάκι σέλινο
Λίγο μαϊντανό
 
4 μικρά κολοκυθάκια φρέσκα κομμένα 
Αλάτι και πιπέρι
2 αυγά για το τελείωμα
Χυμό από λεμόνι





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι ροδίζουμε καλά το κρέας, μετά τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια.
 
Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Προσθέτουμε το κρέας , το πιπέρι , τα μυρωδικά χοντροκομμένα δηλαδή το κρεμμυδάκι, το μάραθο, το σέλινο και το μαϊντανό ανακατεύοντας με μια κουτάλα να σωταριστούν λίγο. Ρίχνουμε νερό να σκεπάζει το κρέας και κλείνουμε την κατσαρόλα αφήνοντας να βράσει για μια ώρα περίπου, ώσπου το κρέας να τσιμπιέται με ένα πιρούνι άνετα και να καταλάβουμε πως έχει σχεδόν βράσει.
Έπειτα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια που έχουμε βάλει στην άκρη μετά το τηγάνισμα τους, ρίχνουμε τέλος και το μαρούλι που έχουμε κόψει και αφήνουμε πάλι να βράσουν, για λίγο περισσότερο από μισή ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό ακόμα. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, κουνάμε λίγο την κατσαρόλα για να μην κολλήσει από κάτω. Δεν θέλουμε το φαγητό μας να έχει πολλά υγρά στο τέλος! Το αλάτι το ρίχνουμε τελευταίο, δοκιμάζοντας ώσπου να μας φανεί καλό.
Όταν αυγοκόβουμε ένα φαγητό που έχει κρέας τότε τα αυγά τα χτυπάμε μαζί κρόκο και ασπράδι, προσθέτουμε ζωμό απ το φαγητό και τέλος το λεμόνι ! Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό αλλά κουνάμε την κατσαρόλα όσο καλύτερα μπορούμε, για να πάει παντού το αυγολέμονο!



Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

LIMONCELLO λικέρ


Limoncello, το ποτό που πίνετε ευχάριστα όλες τις εποχές, αλλά περισσότερο τα καλοκαιρινά βράδια ,κατευθείαν απ' το ψυγείο και  με πάγο στο ποτήρι!!!
Βγάλαμε τραπεζάκια έξω λοιπόν, γιατί από Μάρτη καλοκαίρι λέγανε οι παλιοί κι αυτός ο Μάρτης είναι ζεστός πολύ, όπως δείχνει απ' τις πρώτες κιόλας μέρες του!! Καθίσαμε στην λιακάδα του χωρίς φόβο να μας κάψει ο ήλιος κι ας μη φοράμε ''Μάρτη'' κι απολαμβάνουμε το λικεράκι μας παρέα με γλυκό κουταλιού περγαμόντο!! Ελάτε να κεράσουμε!!!
 Η συνταγή είναι της φίλης Βούλας , το ήπια στο αποστακτήριο τσίπουρου που έχει με τον συζυγό της , μου άρεσε πολύ όπως το είχε κάνει και το έφτιαξα κι εγώ. Η αλήθεια είναι πως το προτιμώ με βότκα , όπως το απόλαυσα μια φορά πριν χρόνια , στο σπίτι άλλης φίλης της Γιώτας , ένα καλοκαιρινό βραδάκι δίπλα στην πισίνα τους.

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο  ή βότκα
Φλούδες από 1 1/2 κιλό λεμόνια
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μ ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τις φλούδες απ τα λεμόνια, προσέχοντας να βγάλουμε μόνο το κίτρινο μέρος τους και όχι το λευκό. Βάζουμε σε μια μπουκάλα το τσίπουρο και τις φλούδες και κλείνουμε ,αφήνοντας το για 10 μέρες σε σκιερό μέρος.
Την δέκατη μέρα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να παγώσει . Σουρώνουμε το τσίπουρο σε ένα μπολ και ρίχνουμε το σιρόπι μας ανακατεύοντας. Αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο. Καλό είναι να μείνει 10 μέρες πριν ανοιχτεί.

Στην υγειά μας βρε παιδιά!!


Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟΥΡΤΑ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ ( άνευ γλουτένης )

 Ελαφριά και απαλή γεύση στον ουρανίσκο, τέλεια εναρμονισμένη η σοκολάτα με το ινδοκάρυδο και τα γλυκά αρώματα του ροδόνερου, της βανίλιας και του πορτοκαλιού!
 Μια τούρτα έμπνευση της στιγμής, ένα γλυκό ελαφρύ και δροσερό παράλληλα!



 ΥΛΙΚΑ
. 4 κούπες των 250 ml νερό
. 2 κούπες ζάχαρη καστανή
. Μισό κουταλάκι γλυκού τριμμένη κανέλα
. Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
. 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο
. 1 βανίλια
. 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό ( πολέντα AKIS)
. 1 κούπα ινδοκάρυδο ( ΚΑΓΙΑ )

ΓΚΑΝΑΖ
. 110 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (μισή γάλακτος και μισή μαύρη Nestle )
. 50 ml γάλα φρέσκο
. 1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο μέλι

1 φόρμα 33x10 cm
1 πακέτο πτι μπερ ( Schar petit )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη, την κανέλα, το ροδόνερο, το ξύσμα και τη βανίλια να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε ανακατεύοντας συνέχεια όμως με μια ξύλινη κουτάλα, το σιμιγδάλι και το ινδοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει καλά και να ξεκολλάει απ 'το τοίχωμα της κατσαρόλας!
Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και βάζουμε στην άκρη.
Στην στενόμακρη αντικολλητική φόρμα στρώνουμε τα πτι μπερ και με ένα κουτάλι αδειάζουμε πάνω τους το μισό μείγμα του χαλβά. Βάζουμε πάνω άλλη μια στρώση μπισκότα και μετά τον υπόλοιπο χαλβά και το στρώνουμε . Αφήνουμε στην άκρη να παγώσει αρκετά.
Ετοιμάζουμε τη γκανάζ βάζοντας σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το γάλα, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα και το αποσύρουμε απ' τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι κι ανακατεύουμε να ενσωματωθεί . Ρίχνουμε τη γκανάζ στο χαλβά και βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ να παγώσει καλά. Το πρωΐ κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με καρύδα τριμμένη! Καλή απόλαυση!!!



Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΕΣ ΓΛΥΚΙΕΣ

  Συνταγές από τα παιδικά μου χρόνια, απ' τη γιαγιά μου την Κωνσταντίνα που ζούσε στα Καλαβρυτοχώρια και που έφυγε νωρίς, πριν μεγαλώσω καλά καλά. Η συνταγή όμως σώθηκε ως τώρα, μιας και η μαμά κι εγώ την φτιάχνουμε συχνά! Την συνταγή με το πετιμέζι δεν την θυμάται καλά η μαμά κι εγώ έβαλα από μόνη τα υλικά που μ' αρέσουν και που περίπου θα έβαζε η γιαγιά.
  Τη μία συνταγή με το γάλα την τρώμε για μεσημεριανό με τη συνοδεία σαλάτας, η άλλη συνταγή είναι για γλυκό επιδόρπιο !!! Στην συνταγή με το γάλα μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε τραχανά γλυκό αντί για χυλοπίτες. Την πίτα με το πετιμέζι μπορούμε στο σερβίρισμα να της ρίξουμε λίγο πετιμέζι επάνω στα φύλλα για γαρνιτούρα! 

  Στεναχωριέμαι μόνο για ένα πράμα, που ο πατέρας μου τώρα πια δεν μπορεί να φάει την αγαπημένη του πίτα!!!




Τα φύλλα έγιναν με αλεύρι χωρίς γλουτένη βέβαια και η συνταγή είναι δική μου!

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ της γιαγιάς Κωνσταντίνας
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. κολοκύθι βρασμένο και λιωμένο
1 γιαούρτι ή 1 ποτήρι γάλα
½ ποτήρι νερού χυλοπίτες ψιλές
½ ποτήρι   ΄΄  ζάχαρη καστανή
1 ποτήρι    ΄΄ τυρί σκληρό ( μυζήθρα ή κεφαλοτύρι)
Κανέλα τριμμένη
3 αυγά χτυπημένα
3 κουτ. Σούπας λάδι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ( 6 φύλλα )
1 ποτήρι γάλα
1 αυγό
2 κουτ. Σούπας λάδι
1 κουτ. Γλυκού αλάτι
Αλεύρι όσο πάρει ( πάνω από μισό κιλό Finax κόκκινο ή άλλο αλεύρι )

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ συνταγή δική μου
600 γρ. βρασμένο & λιωμένο κολοκύθι
140 γρ. σταφίδες ξανθές
50 ml πετιμέζι
Περίπου ένα ποτήρι νερού καρύδι τριμμένο
1/3 ποτήρι νερού ζάχαρη καστανή ( μια χούφτα)
Κανέλα τριμμένη





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε απ' το εξωτερικό και το εσωτερικό την κολοκύθα και κόβουμε μικρά κομμάτια. Βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να την σκεπάζει και μια χούφτα αλάτι. Βράζουμε και μετά στραγγίζουμε . Λιώνουμε το κολοκύθι με το ραβδομπλέντερ ,χωρίζουμε σε δύο μπολ και προσθέτουμε τα υλικά στο κάθε μείγμα ! Ετοιμάζουμε τα φύλλα ,3 για κάθε ταψί νούμερο 30 για το μείγμα με πετιμέζι & 32 για το άλλο μείγμα, και στρώνουμε στα ταψιά! Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για καμιά ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά πάνω κάτω!

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Αρίσα ή Μπασμπούσα, Αιγυπτιακό σιροπιαστό γλυκό

  Έτρωγα τα μικρά κομματάκια τους με τα κιλά όταν ερχόντουσαν τα πακέτα απ΄ την Αίγυπτο, όλα τα σιροπιαστά  με τη σειρά γύρω γύρω σε δίσκους χάρτινους χρυσαφένιους!! Τα περισσότερα είχαν μύγδαλο και φυστίκι Αιγίνης θυμάμαι για γαρνιτούρα! Από νοστιμιά το κάτι άλλο, μύριζε το βουτυράκι κι ανασταινόταν η ψυχή! Σιροπιασμένα στην εντέλεια, ούτε στεγνά ούτε να στάζουν!! Αχ και βαχ που δεν κάνει να ξανακουμπήσω μετά την διάγνωση της κοιλιοκάκης!!!
  Η πρώτη προσπάθεια για Μπασμπούσα ήταν αποτυχία, πως να πετύχεις κάτι όταν έχεις μισή συνταγή κι αδιευκρίνιστες οδηγίες άλλωστε!! Έριξα το γλυκό στις κότες ( καλά που έχουμε κι αυτές, να φάνε τις λίγες ευτυχώς αποτυχίες μου στην κουζίνα ) κι άρχισα να ψάχνω στο ίντερνετ τις συνταγές για το γλυκό αυτό . Βρήκα και blogs Ελληνικά να το έχουν ποστάρει , βρήκα όμως και πολύ αναλυτικά βίντεο και το κυριότερο, βίντεο εξ Αιγύπτου, ότι καλύτερο μπορούσα να ελπίζω ! Επέλεξα ένα που πίστευα πως ήταν πιο κοντά σε αυτό που έχω φάει και σήμερα μπήκα στην κουζίνα με σκοπό να δοκιμάσω πάλι!
  Βαθμολογία με άριστα το 10? Θα του δώσω 8 με τόνο! Γιατί χάνει δύο βαθμούς? Γιατί έπρεπε να το έχω βάλει στο πυρέξ που ήταν ένα τι μεγαλύτερο, να μη φουσκώσει τόσο πολύ ώστε να σιροπιαστεί πιο καλά. Με την επόμενη όμως θα το κάνω, γιατί τώρα που πέτυχα τόσο ωραίο γλύκισμα κι εύκολο, θα το ξανακάνω πολλές φορές, πρώτα Ο Θεός!





ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι

. 400 γρ. ζάχαρη
. 474 ml νερό
. Χυμό από μισό λεμόνι
. Ροδόνερο μια κουταλιά
Όταν δεν έχεις ροδόνερο και στην αυλή έχεις αρωματική τριανταφυλλιά που έχει ανθίσει, τότε παίρνεις μερικά ροδοπέταλα , τα ξεπλένεις και τα ρίχνεις στην κατσαρόλα να βράσουν με το σιρόπι!!


ΥΛΙΚΑ για το μείγμα

.193 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
. 93 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ( Εγώ έβαλα 280 γρ. πολέντα AKIS)
. 133 γρ. (ή 2/3 της κούπας) ζάχαρη
. 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ ( έβαλα 3 κ.)
. 90 γρ. (ή 1 κούπα) καρύδα τριμμένη
. 2 μεγάλα αυγά ( έβαλα 3 μεσαία αυγά που τα χτύπησα με το σύρμα πριν τα ρίξω στο μείγμα)
. 167 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο λιωμένο (2/3 κούπας)
. 237 γρ. ( ή 1 κούπα) γιαούρτι στραγγιστό
. Μισό κουταλάκι βανίλια υγρή ή 2 κουταλάκια βανίλια σκόνη.




Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα το οποίο θα μπει στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες πριν ψηθεί.




Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 7 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να  κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χαράζουμε το γλυκό μας πριν το ψήσουμε και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι από ένα μύγδαλο αν θέλουμε. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα για 40 με 45 λεπτά στις αντιστάσεις. Έπειτα το βγάζουμε, του ρίχνουμε το παγωμένο σιρόπι και το ξαναβάζουμε στον αναμμένο φούρνο για ακόμα 10 με 15 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να παγώσει για 3 ώρες περίπου πριν σερβίρουμε!






Η συνταγή είναι εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=A9xQQCcfSUE


   

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ χωρίς γλουτένη

 Να μην κάνω κι εγώ μια τσαχπινιά? Κατιτίς το διαφορετικό βρε παιδί μου απ' τα καθημερινά φαγητά! Από κείνα τα ωραία τα παχυντικά, με τις πολλές θερμίδες που τρώμε κατ' εξαίρεση όταν βγαίνουμε για μάσα, όταν βγαίνουμε λέω, γιατί με την κρίση το ξεχάσαμε κι αυτό!!! 
 Κοτόπιτα λοιπόν το σημερινό γεύμα μας και την φτιάχνω πρώτη φορά!


 Αγόρασα ένα ολόκληρο κοτόπουλο κάπου 2,5 κιλά , το έβρασα μια ώρα χωρίς να το αλατίσω και το ξεκοκκάλισα μετά κάνοντας το κρέας του με τα δακτυλά μου μικρά μικρά κομματάκια . Είχα και μια συσκευασία λουκάνικα φραγκφούρτης χωρίς γλουτένη ''Greta farms Εν Ελλάδι'' , έκοψα κι αυτά σε μικρά κομμάτια, έτριψα και δύο μέτρια κρεμμύδια με δύο σκελίδες σκόρδο στο μπλέντερ και τα έβαλα στην κατσαρόλα όλα με λίγο ελαιόλαδο να τα τσιγαρίσω για να πάρουν νοστιμιά περισσότερη. Έριξα λίγο χοντρό αλάτι και πιπέρι και κατέβασα την κατσαρόλα απ' την φωτιά.
 Σε μια άλλη  μικρή κατσαρόλα έβαλα το γάλα, το νισεστέ και το βούτυρο κι ανακάτεψα να λιώσει το νισεστέ. Μετά έβαλα σε μέτρια φωτιά κι ανακάτεψα ώσπου να δέσει η μπεσαμέλ μου και πριν την κατεβάσω έριξα μια πρέζα μοσχοκάρυδο που της πάει πολύ!
 Ένωσα τη μπεσαμέλ με το μείγμα του κοτόπουλου και έριξα μέσα περίπου 50 γρ. ρεγγάτο τριμμένο. Δοκίμασα γι' αλάτι, αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο.

 Είχα ήδη φτιάξει το ζυμάρι για τα φύλλα και το είχα αφήσει κατά μέρος χωρισμένο στα 3 μπαλάκια ,να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά σκεπασμένο με ένα πανί.
 Άνοιξα 3 φύλλα, δύο για στρώση και ένα για να την σκεπάσω , ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τη βοήθεια νισεστέ. Έβαλα ταψί νούμερο 32, γιατί δεν θέλω να γίνονται οι πίτες μου ούτε πολύ χοντρές αλλά ούτε και τόσο λεπτές που να τρως μόνο φύλλο! Λάδωσα την επιφάνεια, την πασπάλισα με λίγο νερό και την χάραξα σε κομμάτια.
 Προθέρμανα το φούρνο στους 180 βαθμούς κι έψησα στις αντιστάσεις για 1 ώρα στην κάτω σχάρα.



ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση

. 1 κοτόπουλο μεγάλο
. 2 μέτρια κρεμμύδια
. 2 σκελίδες σκόρδο
. Λουκάνικα Φραγκφούρτης χωρίς γλουτένη
. 50 γρ. τυρί τριμμένο πικάντικο , ρεγγάτο
. αλάτι και πιπέρι
. λίγο λάδι για το τσιγάρισμα.


ΥΛΙΚΑ για την μπεσαμέλ

. 500 ml γάλα φρέσκο
. 30 γρ. νισεστέ
. 30 γρ. βούτυρο
. μια πρέζα μοσχοκάρυδο


ΥΛΙΚΑ για το φύλλο χωρίς γλουτένη

. Αλεύρι Finax κόκκινο όσο πάρει
. Μισό ποτήρι γάλα
. Ένα αυγό
. Μισό κουταλάκι αλάτι



tip : Μην κάνετε δοκιμή να φτιάξετε το φύλλο με Schar, την πατήσατε, θα γίνει ζύμη για τάρτα!!! Την επόμενη θα δοκιμάσω και με Glutafin να δω αν γίνετε καλό όπως με το Finax!




Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ χωρίς γλουτένη

  Αφράτη ζύμη και τραγανή, αν την πετύχεις είσαι μάστορας καλός!
  Το σημαντικότερο στην πίτσα είναι να πετύχεις τη ζύμη! Όταν έχεις να κάνεις με αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι ακόμα πιο σημαντικό και σοβαρό το θέμα! Όπως ξαναείπα, το αλεύρι χωρίς γλουτένη δεν έχει την ελαστικότητα και τη συμπεριφορά του κλασικού στάρινου αλευριού. Προσπάθησα και πριν μήνες με την  συνταγή για ζύμη πίτσας που είχα από παλιά ,αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα ζυμάρι που δεν φούσκωσε και βγήκε καθισμένο και σχεδόν άψητο!
  Έχω μια φίλη καλή , την Ιωάννα Κορτέση , κοιλιοκακική κι αυτή σαν κι εμένα, και πολλές φορές πήρα την βοήθεια της για να φτιάξω κάτι στην κουζίνα, μετά την διάγνωση! Η ίδια , η οποία παλεύει με τη νόσο πολλά χρόνια , έχει φτιάξει πίτσα με επιτυχία πολλές φορές όπως μου είπε και πίτες για σουβλάκι , αλλά την συνταγή της για τις πίτες θα την δούμε άλλη ώρα!


  Ξεκινάμε λοιπόν , βάζοντας στο μπολ που θα αναμείξουμε τα υλικά για τη ζύμη μας, πρώτα 50 ml χλιαρό νερό με ένα φακελάκι ξηρή μαγιά και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή. Το αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά κι αυτό το κάνουμε για να ενεργοποιηθεί η μαγιά!
  Μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι μας, περίπου μισή κούπα και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας παγωμένο βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάκτυλά μας το βούτυρο και το αλεύρι, μέχρι αυτό να αποκτήσει την υφή βρεγμένης άμμου.
  Μετά από δέκα λεπτά θα δούμε πως η μαγιά έχει φουσκώσει, αυτό σημαίνει πως έχει ενεργοποιηθεί! Ρίχνουμε μέσα στο μπολ λοιπόν το αλεύρι μας με το βούτυρο και προσθέτουμε ένα γιαούρτι που έχουμε βγάλει από πριν για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να γίνει πηχτός χυλός και σιγά σιγά προσθέτουμε όλο το αλεύρι μας και ένα κουταλάκι αλάτι. Το αλάτι προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή με την μαγιά από την αρχή γιατί αυτός είναι ανασταλτικός παράγοντας γι' αυτήν! Οπότε το ρίχνουμε προς το τέλος, πριν αρχίσουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια τη ζύμη μας. Ρίχνουμε και τη ρίγανη αν θέλουμε. 
 Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια τη ζύμη κι αν θέλουμε να τη δουλέψουμε καλύτερα την βγάζουμε απ' το μπολ και την βάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας. Ζυμώνουμε διπλώνοντας το ζυμάρι για 5' με 10' λεπτά περίπου, γιατί θέλουμε να έχουμε στα χέρια μας μια ζύμη απαλή και μαλακιά σαν αυτί μωρού παιδιού που λένε, να μην κολλάει στα χέρια, αλλιώς προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό . Εμένα μου πήρε ακριβώς 510 γρ. αλεύρι για να γίνει όπως το λέω. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο μπολ και βάζουμε τη ζύμη μας μέσα, την σκεπάζουμε με το καπάκι του ή ένα πανί ή με μεμβράνη και την βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει καλά, περίπου μια ώρα κι ένα τέταρτο, ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.



ΥΛΙΚΑ για την ζύμη

.500 γρ. αλεύρι finax κόκινο
.50 ml νερό χλιαρό
.1 φακελάκι μαγιά ξηρή
.1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη καστανή
.1 γιαούρτι
.1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελάδος
.1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
.Ρίγανη ξερή ένα κουταλάκι (προαιρετικά)

Όταν το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει το βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο χοντρό φύλλο να χωράει στο ταψί της κουζίνας μας. Διαφορετικά μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη μας στα δύο και να φτιάξουμε δύο μικρότερα ταψιά πίτσα.
  Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 250 βαθμούς . Με λίγη ποσότητα λάδι στα δάκτυλά μας έχουμε αλείψει το ταψί , έχουμε πασπαλίσει με καλαμποκάλευρο γιατί αυτό θα κάνει καλύτερη κρούστα στην πίτσα κι έχουμε βάλει το ταψί μέσα στην κουζίνα άδειο να κάψει ! Με προσοχή παίρνουμε το ταψί , το βάζουμε πάνω στον πάγκο σε ειδική επιφάνεια, βάζουμε μέσα το ανοιγμένο σε φύλλο ζυμάρι μας και το στρώνουμε καλά, προσέχοντας μην καούμε . Βάζουμε τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και τα υλικά όλα. Τοποθετούμε στην τελευταία κάτω θέση της κουζίνας και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.  
  Φροντίστε να έχετε μπύρα παγωμένη ή ένα καλό κόκκινο κρασί αν προτιμάτε, μιας και το κρασί θα διώξει τη λιπαρότητα του τυριού απ' το στόμα !!



Δεν θα σας δώσω συνταγή για σάλτσα ή συμβουλή για το τι θα βάλετε πάνω στην πίτσα, γιατί αυτό είναι στη διάθεση, στα γούστα και στην τσέπη του καθενός!

Ευχαριστώ Ιωάννα μου πάααααααρα πολύ!!!!

Καλή σας επιτυχία!




Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...