Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Κουλούρια Θεσσαλονίκης, χωρίς γλουτένη, με μια συνταγή δική μου, με άρωμα λαγάνας




Τον ρόλο που παίζει το αλεύρι στην επιτυχία της κάθε ζύμης, τον καταλαβαίνεις εφόσον έχεις δοκιμάσει τα περισσότερα αλεύρια και τότε καταλήγεις στο συμπέρασμα σου.

Semper white mix , μακράν ένα απ τα καλύτερα αλεύρια που έχουν βγάλει οι εταιρίες χωρίς γλουτένη.

Την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα κουλούρια Θεσσαλονίκης μετά από πολλούς μήνες που είχα να κάνω , με ένα αλεύρι που δεν θέλω να αναφέρω το ονομά του για δικούς μου λόγους και το αποτέλεσμα ήταν να μην φουσκώσουν καθόλου και να είναι τόσο σκληρά μετά το ψήσιμο που δεν μπορούσα ούτε με το χέρι να τα σπάσω!
Είμαι σίγουρη πως έφταιγε το αλεύρι, γιατί αυτό το αλεύρι το έχω δοκιμάσει και στο ψωμί μαζί με τα υπόλοιπα που βάζω και δεν έμεινα ιδιαίτερα ευχαριστημένη στο αποτέλεσμα του καρβελιού μου, δεν φούσκωσε όπως τις άλλες φορές.
Όταν λοιπόν , θέλεις να μην πετάξεις τα υλικά σου και τον κόπο σου τότε βαδίζεις στην πεπατημένη ;)
Το αλεύρι που έχω λατρέψει για όλες τις ζύμες μου είναι το Semper white mix, δεν με πρόδωσε και έβγαλε το καλύτερο και πιο αφράτο αποτέλεσμα! Τα καλύτερα κουλούρια Θεσσαλονίκης που έχω φτιάξει ως τώρα!!
Κουλούρια Θεσσαλονίκης με μια συνταγή δική μου, με άρωμα λαγάνας
  • 350 γρ. περίπου αλεύρι Semper white mix
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 40 ml σπορέλαιο
  • 1 μαγιά magic
  • 1 κουτ.γ. ζάχαρη
  • 100 ml νερό χλιαρό
  • 1/2 κουτ. γ. αλάτι ψιλό
  • 1 κουτ. γ. μέλι
  • λίγο κακουλέ και λίγο μαχλέπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι ( περίπου 350 γρ. θα χρειαστεί με το αλεύρι που προτείνω , αν βάλετε άλλο αλεύρι από στάρι όπως Finax  ίσως χρειαστεί περισσότερο )
Ρίχνουμε στο αλεύρι το κακουλέ και το μαχλέπι και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση στο αλεύρι και ρίχνουμε εκεί το χλιαρό νερό , την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί η μαγιά , χωρίς να ρίξουμε μέσα το αλεύρι, διατηρώντας την λακκούβα.
Αφήνουμε 5 λεπτά και θα δούμε την μαγιά να φουσκώνει.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό, προσθέτουμε το γιαούρτι και το σπορέλαιο.
Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού στη λακκούβα με την μαγιά και με το πιρούνι μας αρχίζουμε και ανακατεύουμε όλο το μείγμα με το αλεύρι.
Πριν ανακατευτεί καλά προσθέτουμε το αλάτι. Η ζύμη μας θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Δεν την ζύμωσα επιπλέον με τα χέρια, μόνο με το πιρούνι. Θα γίνει μια μπάλα που δεν θα είναι ρευστή αλλά θα κολλάει. Κλείνουμε το μπολ και το αφήνουμε μια ώρα στην άκρη.
Μετά από μια ώρα έχει φουσκώσει η ζύμη στο διπλάσιο .
Την χωρίζουμε σε κομμάτια και σε λαδωμένο πάγκο και με λαδωμένα χέρια πλάθουμε τα μπαλάκια ζύμης σε κορδόνια χοντρά και φτιάχνουμε κουλούρια μεγάλα, είτε σε πλεξούδες είτε στρογγυλά.
Τα βουτάμε σε μελόνερο και μετά στο σουσάμι.
Τα βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αφήνουμε έτσι για κάμποση ώρα να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 25 λεπτά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...