Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Ραγισμένα μπισκότα λεμονιού

  





  Να μοσχοβολήσει το σπίτι λεμόνι, να μας θυμίσει πως διανύουμε καλοκαιρινούς μήνες! Γιατί , καλή η σοκολάτα αλλά σαν το λεμόνι δεν είναι !! 
  Αφού αγαπάμε το λεμόνι λοιπόν ας το βάλουμε στις συνταγές μας! Σήμερα πήρα την συνταγή για τα ραγισμένα μπισκότα ή κρακελέ ή όπως αλλιώς συνήθισαν να τα λένε όσοι τα φτιάχνουν, και την άλλαξα να την κάνω καλοκαιρινή, με το άρωμα και τη δροσιά του λεμονιού απ' τον κήπο μας!
Όλα τα υλικά είναι χωρίς γλουτένη εννοείται ! Όποιος θέλει τα φτιάχνει και με κανονικό αλεύρι . 

    
      ΥΛΙΚΑ για 16 μεγάλα μπισκότα 
  • 2 αυγά μέτρια
  • 75 ml βούτυρο λιωμένο
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 50 ml χυμό λεμονιού φρέσκο
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. καρύδα τριμμένη ( προαιρετικά, για την τσαχπινιά )
  • 1 πρέζα αλάτι ψιλό
  • 400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη ( μπορείτε να βάλετε ότι αλεύρι χ.γ. έχετε )
  • 2 κ.γ. μπεΐκιν πάουντερ χ.γ.
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
      
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει και να γίνει κρεμώδες το μείγμα μας. 
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε. 
  • Ρίχνουμε την βανίλια και το ξύσμα λεμονιού , το χυμό και την τριμμένη καρύδα.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια μαρίζ και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που έχουμε κοσκινήσει από πριν, το μπεΐκιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Η ζύμη μας  πρέπει να είναι σφιχτή , αλλά να κολλάει στα χέρια αρκετά. 
  • Κλείνουμε το μπολ με το καπάκι του και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  • Μετά από μισή ώρα που έχει μείνει στην κατάψυξη , βγάζουμε το μπολ , αφαιρούμε το μείγμα μας με μια μαρίζ και το βάζουμε σε λαδωμένο πάγκο αφού έχουμε λαδώσει ελαφρώς και τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε σε ένα μπαστούνι τη ζύμη μας γρήγορα και όχι για πολύ ώρα, γιατί λιώνει το βούτυρο και θα κολλάει πολύ. 
  • Μ ένα μαχαίρι κόβουμε την ζύμη μας πρώτα στα 2, μετά στα 4 και συνεχίζουμε έτσι ώστε να έχουμε 16 κομματάκια ζύμης. 
  • Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και μικρότερα.
  • Πλάθουμε στα χέρια μας μπαλάκια τη ζύμη και την ρίχνουμε σε ένα σκεύος που έχουμε ρίξει την άχνη ζάχαρη.
  • Τα κυλάμε στην άχνη ζάχαρη και φροντίζουμε να τυλιχτούν καλά με αυτήν. Δεν τα πατάμε πολύ μέσα στην παλάμη μας γιατί στο φούρνο που θα ψήνονται θα απλώσουν αρκετά.
  • Τα βάζουμε στην λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα , χωράει ακριβώς 16 μπισκότα σε αραιή απόσταση , ώστε να μην κολλήσουν. 
  • Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,στις αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα , για 15 λεπτά αν κάνουμε μόνο 16 μπισκότα , αλλιώς για 12 λεπτά αν τα κάνουμε μικρότερα και περισσότερα.
  • Βγάζουμε και αφήνουμε να παγώσουν καλά πριν τα μετακινήσουμε .
  • Τα αποθηκεύουμε σε κλειστό μπολ ή σε κουτί ζαχαροπλαστικής.    
Και σ' άλλα με υγεία !! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...