Τον άρτον ημών τον επιούσιον ... με προζύμι παρακαλώ .Συνταγή κι εκτέλεση από εμένα . Πάσχω από κοιλιοκάκη και το θέμα ψωμί είναι πάντα δύσκολο και για μένα και για όλους τους κοιλιοκακικούς. Αυτή την φορά έκανα το ψωμί στην γάστρα και έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Πάμε να το δούμε βήμα βήμα! Να υπενθυμίσω, πως απ το ζυμάρι που είναι έτοιμο ,πριν μπει στο μπολ για φούσκωμα την δεύτερη φορά, αφαιρούμε ένα κομμάτι που κρατάμε σε γυάλινο μπολ για προζύμι για την επόμενη φορά. Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι αλεύρι χωρίς γλουτένη θέλετε, εγώ κάνω αυτό το μείγμα γιατί βγαίνει πιο νόστιμο το ψωμί .Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στην ομάδα μου στο facebook ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ https://www.facebook.com/groups/1763687327282223/
Υλικά
1 μεγάλο καρβέλι
- Προζύμι που έχουμε αναπιάσει απ το προηγούμενο βράδυ
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ψιλό
- 350 ml νερό χλιαρό
- Νισεστέ ή αλεύρι (για το πασπάλισμα)
- Ετοιμάζουμε το ζυμάρι του ψωμιού, ρίχνοντας στο προζύμι μας κοσκινισμένο 600 γρ. αλεύρια, μια μεγάλη κουταλιά σούπας αλάτι ψιλό και ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ ή με το χέρι, ρίχνοντας και 350 ml νερό χλιαρό ή και λίγο περισσότερο αν χρειαστεί, ανάλογα το βάρος του προζυμιού μας, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να κολλάει αρκετά στα χέρια αλλά όχι ρευστή!
Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ με καπάκι και μέσα σε μια κουβέρτα για να αυξηθεί σε όγκο, για 1 ώρα περίπου.
Εφόσον είναι έτοιμο και διπλασιασμένο σε όγκο το ζυμάρι μας, το αφαιρούμε με μια σπάτουλα απ το μπολ πάνω σε μια επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει μπόλικο αλεύρι ή νισεστέ! Εγώ έβαλα νισεστέ που είναι και πιο οικονομικό !Κάνουμε διπλώματα, πιάνουμε την μια άκρη και διπλώνουμε προς τα μέσα και πάλι το ίδιο γύρω γύρω για δύο με τρία λεπτά.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ που να είναι φαρδύ κάτω και βάζουμε μια λαδόκολλα την οποία πασπαλίζουμε με νισεστέ ή αλεύρι. Βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι σταυρωτά κατά προτίμηση. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το βάζουμε κάτω από την κουβέρτα για περίπου 1,30 με 2 ώρες να φουσκώσει πάλι.
- Εμείς που πάσχουμε από κοιλιοκάκη συνήθως είμαστε ένας μέσα σε μια οικογένεια, γι' αυτό και το ψωμί δεν καταναλώνεται γρήγορα. Γι' αυτό λοιπόν θέλοντας να το φυλάξουμε μαλακό κάνουμε το εξής : Όταν παγώσει καλά μετά από κάποιες ώρες, το κόβουμε σε φέτες,το βάζουμε σε σακκουλάκια zip lock και το βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε ψωμί, βγάζουμε φέτες απ' την κατάψυξη δύο ώρες πριν και το ψωμί επανέρχεται στην πρώτιστη κατάσταση σαν φρέσκο. Εγώ όταν ξεπαγώσει το ζεσταίνω στην τοστιέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου