Τούρτα με φράουλες και πραλίνα φουντουκιού
χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, για διαβητικούς και άτομα με κοιλιοκάκη
Με την υπέροχη μαρμελάδα φράουλας με στέβια που πρότεινε η Sofia Sofeto και με λίγη φαντασία , έστησα την τούρτα για τον καλό μου που γιόρταζε χθες 🥰💞🥰!!
Πάντρεψα την γλυκόξινη γεύση της φράουλας με την πραλίνα φουντουκιού της RITO'S FOOD , την Giantuia 💞💞💞 .
Ένα γλυκό για διαβητικούς και όχι μόνο!!! 🥰🥰🥰
Υλικά για ταψί 25Χ38
Για το παντεσπάνι Χ2 φορές
- 5 αυγά large
- 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη καρύδας
- 4 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
- 4 κουταλιές σούπας κακάο χ.γ.
- 1 βανίλια
- 6 κουταλιές σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χ.γ.
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι του
- 300 μλ νερό
- 200 γρ ζάχαρη καρύδας
- 1 βανίλια
- χυμό από μισό λεμόνι
Για την κρέμα με φράουλες
- Κρέμα φυτική Adoro η άλλη 400 γρ.
- 5 γεμάτες κουταλιές σούπας μαρμελάδα φράουλα με στέβια
- 1 βανίλια
Για την σοκολατένια κρέμα
- Κρέμα φυτική Adoro ή άλλη 400 γρ.
- 400 γρ. πραλίνα Giantuia Sisinni
Για την μαρμελάδα φράουλα με στέβια
- 850 γρ. φράουλες ώριμες καθαρισμένες και κομμένες κυβάκια
- 65 γρ στέβια κρυσταλλική 3:1
- 1 κουταλάκι κονιάκ
- 1 βανίλια
- Τον χυμό από μισό λεμόνι
( Η συνταγή της Σοφίας έλεγε άγαρ άγαρ αλλά εγώ δεν το έβαλα καθόλου.Επίσης άλλαξα και τον τρόπο παρασκευής της κι έριξα και κονιάκ )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το πρώτο που κάνουμε είναι να φτιάξουμε την μαρμελάδα από νωρίς ,για να είναι παγωμένη εντελώς όταν την βάλουμε στο γλυκό!
Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ με την ζάχαρη από την προηγούμενη ημέρα και το αφήνουμε στο ψυγείο. Αυτό το κάνουμε για να βγάλουν οι φράουλες όλα τα υγρά τους.
Την επόμενη ημέρα ( το πρωί ιδανικά) δένουμε την μαρμελάδα μας. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φράουλες που έχουμε στο μπολ, ρίχνουμε το κονιάκ, την βανίλια και το λεμόνι και βράζουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά. Μου πήρε 20 λεπτά βράσιμο μέχρι να δέσει τέλεια η μαρμελάδα και να αρχίσει να μελώνει! Την αφήνουμε να παγώσει για κάμποσες ώρες, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με ένα τούλι.
Κάνουμε δύο παντεσπάνια φτιάχνοντας ένα κάθε φορά. Χωρίζουμε τα 5 αυγά , τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Στους κρόκους ρίχνουμε την ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψει και να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα με το μίξερ. Τέλος ρίχνουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας όμως με μια σπάτουλα , για να μην χάσει το μείγμα τον όγκο και να παραμείνει αφράτο.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 180' στις αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα για 12 λεπτά.
Βγάζουμε και το αφαιρούμε από το ταψί και αφήνουμε να παγώσει.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία χωρίς όμως να στρώσουμε λαδόκολλα στο ταψί. Το δεύτερο παντεσπάνι θα μείνει ως βάση στο ταψί μας αυτή την φορά.
Παράλληλα φτιάχνουμε και το σιρόπι το οποίο βράζουμε για μόλις 3 λεπτά περίπου.
Όταν βγάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι από το φούρνο το σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι όπως είναι στο ταψί μας. Αφήνουμε κατά μέρος να παγώσει.
Όταν παγώσει το παντεσπάνι στο ταψί, φτιάχνουμε την πρώτη κρέμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε σε σαντιγί την φυτική κρέμα και όταν σφίξει προσθέτουμε την μαρμελάδα ( 5 κουταλιές σούπας έβαλα ).Ρίχνουμε την κρέμα και την στρώνουμε πάνω στο παντεσπάνι.
Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι πάνω στην κρέμα. Το σιροπιάζουμε με προσοχή με ένα πινέλο. Προσέξτε να το τοποθετήσετε με την πορώδη του επιφάνεια προς τα επάνω, εκείνη που δεν ήταν κολλημένη στην λαδόκολλα, για να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
Στο μπολ ρίχνουμε την άλλη φυτική κρέμα και χτυπάμε να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι .
Τελειώνουμε το γλυκό μας στρώνοντας την μαρμελάδα φράουλα πάνω στην κρέμα πραλίνας!
Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ιδανικά για όλο το βράδυ, να παγώσει!!!
Ειναι τελεια !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή