Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Πλαστός με κολοκυθάκια, χωρίς γλουτένη


Πλαστός λέγεται ο χυλός που κάνουν και ρίχνουν στην επιφάνεια της πίτας και στην βάση της αντί για φύλλο στην Θεσσαλία  κι από εκεί το μάθαμε όλοι εμείς στην υπόλοιπη Ελλάδα!
Υλικά για ταψί 32 νο.
Για τον πλαστό
  • 1 γιαούρτι 200 γρ σταγγιστό
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλεύρι χ.γ. όσο πάρει να γίνει χυλός ( πήρε περίπου 100 γρ. Consenza white )
Υλικά για την γέμιση
  • 4 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους ( 1,5 κιλό περίπου )
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη ( με το μάτι έβαλα όσο ήθελα κεφαλοτύρι τριμμένο )
  • 1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα (έβαλα της Doves και ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ )
  • 300 γραμ. φέτα θρυμματισμένη (έβαλα περίπου 300 γρ.)
  • 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό ή χλωρό
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη χ.γ.
  • λίγο αλάτι ( αλατίζω με χοντρό αλάτι τα κολοκυθάκια όταν τα βάζω στο σουρωτήρι )
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζω στο μπλέντερ κρεμμύδι και κολοκυθάκια και τα τρίβω και μετά τα αφήνω να στραγγίζουν σε σουρωτήρι για πάνω από 1 ώρα.Αν θέλουμε τα τρίβουμε στον τρίφτη, όπως έκανα σήμερα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα αυγά , το λάδι και το γιαούρτι και χτυπάω ελαφρά με το σύρμα να ανακατευτούν. Προσθέτω το αλεύρι, την φρυγανιά, το κίτρινο τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο, το δυόσμο και την ρίγανη και ανακατεύω πλέον με κουτάλι γιατί αρχίζει να σφίγγει η ζύμη.
  3. Τέλος στραγγίζω με τα χέρια μου τα λαχανικά και τα ρίχνω στο μείγμα και ανακατεύω πάλι . Προσθέτω και την φέτα και είναι έτοιμο το μείγμα!
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα υλικά για τον χυλό με τελευταίο το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι ο χυλός να μην είναι αραιός.
  5. Λαδώνω το ταψί μου και στρώνω τον μισό χυλό. Πάνω βάζω την γέμιση και στην επιφάνεια της πίτας ρίχνω και στρώνω με την σπάτουλα τον υπόλοιπο χυλό.
  6. Πασπαλίζω με σουσάμι αν θέλω.
  7. Ψήνω στους 180 ' στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα , για 1 ώρα περίπου, μέχρι να έχει ροδίσει καλά η πίτα και να έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  8. Αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα την πίτα και όταν παγώσει τότε κόβουμε και σερβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπισκότα με ταχίνι Sisinni και στέβια, χωρίς γλουτένη

  Μπισκότα με άρωμα από ταχίνι , κατάλληλα για διαβητικούς και κοιλιοκακικούς!! Πάντα με την συμβολή των προϊόντων της @RITO'S FOOD. Για...